Betonbouw: koud en kil of modern en elegant?

Een woning bouwen kan op tal van manieren. Een minder gekende maar zeer interessante bouwmethode is betonbouw. Beton is een duurzaam materiaal dat tal van voordelen biedt en perfect is voor liefhebbers van strakke woningbouw.

Traditioneel of prefab

Beton wordt al jarenlang gebruikt als bouwmateriaal en heeft daardoor al een sterke evolutie gekend. Volgens de traditionele bouwmethode wordt beton ter plaatse gestort in kisten. Het nadeel is dat de grote hoeveelheid beton ertoe leidt dat het gewicht van de constructie sterk oploopt. Een stevige fundering is daarom een essentiële en vereiste investering. Het voordeel is dan weer dat je op die manier vaak met een beperkte meerkost een kelder kan voorzien en zo geniet van een ruimte onder de hele woning die bovendien bewoonbaar gemaakt kan worden.

Ook bij prefabwoningen zorgt het beton voor een aardig totaalgewicht. Het verschil zit hem dan ook in de bouwmethode. Bij prefab worden grote bouwelementen vooraf gefabriceerd door een bedrijf waarna ze geplaatst worden met speciale verbindingen. Zoals je wellicht al kan raden betekent dit dat een prefabwoning op zeer korte tijd gebouwd wordt – in minder dan twee maanden om precies te zijn. Een goede voorbereiding is echter wel onmisbaar. Aangezien alle elementen op voorhand gefabriceerd worden, is het bijna onmogelijk om achteraf nog wijzigingen te maken. De raad van een architect komt in deze fase van het bouwproces ongetwijfeld van pas!

En wie twijfelt aan de ecologie van betonbouw: zowel bij traditionele betonbouw als prefab kan je kiezen voor een BEN-woning of passiefwoning. Eén van de voordelen van beton is de hoge thermische inertie en de woningen kunnen net als ‘standaard’ woningen voorzien worden van de nodige isolatie en energiezuinige technieken.

Een strakke woning met veel licht

Wie houdt van moderne woningen met rechte lijnen zal vast gewonnen zijn voor betonbouw. De rechte betonelementen zorgen voor een strakke architectuur en een open (loft)gevoel. Ook voor de afwerking heeft beton heel wat troeven. De betonelementen zorgen zowel langs binnen als langs buiten voor een gladde afwerking waardoor je – binnen althans – meteen kan schilderen of behangen. Dit in tegenstelling tot huizen die met baksteen opgetrokken worden waar de muren eerst bewerkt moeten worden – gepleisterd bijvoorbeeld – vooraleer er behangen of geschilderd kan worden. Langs de buitenkant wordt er meestal geopteerd voor gevelbepleistering wat de strakke look versterkt.

De grote bouwelementen lenen zich ook uitstekend tot het verwerken van grote glaspartijen wat voor een grote lichtinval zorgt. Verschillende bouwheren kiezen er dan ook voor om de straatzijde dicht te maken en al het daglicht binnen te laten dankzij een grote glaspartij aan de tuinzijde van het huis.

Wil je meteen al wat inspiratie voor je droomwoning? Neem dan eens een kijkje tussen deze moderne woningen.

17/03/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?