Besparen op je sleutel-op-de-deur woning door zelf te bouwen?

Besparen op je sleutel-op-de-deur woning door zelf te bouwen?
Proficiat! Je hebt gekozen om sleutel-op-de-deur te bouwen en om nog wat extra te besparen, beslis je om een deel van de bouwwerken zelf uit te voeren. Perfect mogelijk maar welke impact heeft dit op het bouwcontract? Alles heeft z'n voor- en nadelen. Zo kan je besparen op de bouw van je woning door enkele werken zelf uit te voeren. Maar daar zijn uiteraard ook enkele gevolgen aan verbonden...

Sleutel-op-de-deur bouwen is zorgeloos bouwen

In eerste plaats kies je met sleutel-op-de-deur voor zekerheid. Alle bouwwerken worden namelijk voor u uitgevoerd door professionele vaklui en ook de administratie wordt voor u verzorgd. U hoeft dus niet op zoek te gaan naar de beste offerte voor uw droomkeuken, -badkamer en woonkamer. Al wat u moet doen, is vooraf uw voorkeuren meedelen en enkele knopen doorhakken op vlak van stijl, kleur en materialen. De uitvoering en de opvolging van de werken neemt de bouwfirma dus voor zich. Bovendien staat de sleutel op de deurfirma je ook op ieder moment van het bouwproces bij en helpt ze je bij het maken van de beste keuzes voor jouw situatie. Maar is het dan mogelijk om bepaalde werken uit te voeren? Denk maar aan de bestrating van de oprit, schilderwerken, vloeren, ... En levert dat dan ook voordelen op?

Wat met de belangen van de klant?

De klant is koning en de belangen van de klant moeten dan ook altijd voorop staan. Bij het sleutel-op-de-deur concept worden die belangen op diverse manieren beschermd. Zo neemt de bouwfirma alle werken op zich, werken ze met een gelimiteerd aantal professionele partners samen en zorgen ze ervoor dat de onafhankelijkheid van de architect bewaard blijft. zelf bouwen of laten bouwen - wet breyne bij sleutel op de deur bouwenBovendien is een sleutel-op-de-deurcontract ook conform met de wet Breyne welke verschillende regels en voorwaarden inhoudt voor het "op plan bouwen". Deze regels en voorwaarden zijn een extra bescherming voor jou als bouwheer. Hierbij denken we aan een vaste totaalprijs die vooraf vastgelegd wordt, een tienjarige aansprakelijkheid voor zware gebreken, een verplichte waarborg, enzovoort. Alle regels & voorwaarden van de Wet Breyne kan je hier nalezen. Wanneer u echter beslist om bepaalde werken niet door de sleutel-op-de-deur firma uit te laten voeren - om ze zelf uit te voeren of door een andere partij uit te laten voeren - spreken we niet langer van een sleutel-op-de-deur contract. In dat geval is de wet Breyne dus ook niet langer van toepassing aangezien de sleutel-op-de-deur firma enkel de verantwoordelijkheid kan dragen voor de werken die zij uitgevoerd heeft en niet voor het gehele bouwproject.

Aparte contracten voor elke bouwfase

Wil je als sleutel-op-de-deur bouwheer toch de handen uit de mouwen steken? Dan is dat perfect mogelijk! Woningen Blavier biedt u namelijk de keuze uit verschillende bouwcontracten : sleutel-op-de-deur of ruwbouw winddicht. Ook een sleutel-op-de deur contract waarin je zelf enkele posten uitvoert. Uiteraard moet u voor die specifieke fasen zelf instaan voor de opvolging, het vinden van een aannemer en/of het zelf uitvoeren van de werken. De verantwoordelijkheid rust in dat geval dan op jouw schouders. Niet helemaal zeker wat nu het beste is voor jouw situatie? Neem dan vrijblijvend contact op met een bouwadviseur van Woningen Blavier. Zij zullen je met plezier helpen bij het maken van de juiste keuze!  

Meer artikels over Sleutel-op-de-deur