Zo vermijd je legionella in je sanitair water

Zo vermijd je legionella in je sanitair water
Legionella is een vies beestje dat voor flink wat gezondheidsproblemen kan zorgen: van griepachtige symptomen tot een longontsteking met hoge koorts.  De bacterie leeft in zoet water – inclusief sanitair water – en vormt in bepaalde omstandigheden een gezondheidsgevaar. Wil je legionella in je sanitair water vermijden? Ontdek snel hoe je de bacterie buitenspel zet!

Besmetting door verneveling

Legionella of veteranenziekte is een infectie van de longen, veroorzaakt door de legionellabacterie. In principe loop je geen gevaar als je besmet water drinkt, maar wél als je het inademt via dampen. De vernevelde waterdeeltjes die vrijkomen via douche, bad of airco zijn dus de grootste boosdoeners.

Temperatuur allesbepalend

De bacterie kan zich alleen vermeerderen en verspreiden in specifieke omstandigheden, waarin de temperatuur een grote rol speelt. Is de temperatuur lager dan 25°C? Dan dommelt de bacterie in. Bij temperaturen hoger dan 60°C sterft ze af. Zorg ervoor dat je warmwaterleidingen een temperatuur hebben van minstens 60°C, en dat je koudwaterleidingen onder de 20°C blijven.

Pas op voor stilstaand water

Legionella nestelt zich graag in stilstaand water, vooral in oude leidingen die aangetast zijn door corrosie. Laat tijdig je leidingen nakijken om legionella in je sanitair water te vermijden. Recupereer je regenwater? Mooi, maar zorg dan wel voor een doeltreffende opvang en behandeling van water.

Preventieve maatregelen

  • Isoleer je leidingen.
  • Installeer een boiler met voldoende capaciteit.
  • Voorkom stagnerend water in opslagtanks en leidingen.
  • Laat je ketel of boiler periodiek onderhouden.
  • Spoel regelmatig alle leidingen door met heet water.
  • Reinig en ontkalk kraankoppen.