Wereldwaterdag voor minder waterverbruik!

Wereldwaterdag komt eraan, op donderdag 22 maart is het zover en dan gaan we met z’n allen voor een kleiner waterverbruik. Met deze tips kan je makkelijk water besparen!

Wereldwaterdag 2012

Wereldwaterdag valt ook dit jaar op 22 maart. Die dag willen we even stilstaan bij ons dagelijks waterverbruik voor voedsel – het thema van de wereldwaterdag 2012 -, maar ook voor sanitair watergebruik. We verbruiken zo veel meer water dan we zouden denken. En dat terwijl we eigenlijk veel efficiënter met water kunnen omgaan. Bovendien sterven er dagelijks te veel mensen omdat ze geen zuiver drinkwater en goede sanitaire voorzieningen voor handen hebben. We moeten dus allemaal ons steentje bijdragen om dit wereldprobleem te verhelpen.

Kleine beetjes helpen voor een kleiner waterverbruik

Wat kunnen wij in ons dagelijks leven doen om het waterprobleem te verhelpen? Wat meer de kraan dichtdraaien helpt, hoewel dat natuurlijk niet alles oplost. Hier zijn vijf tips om makkelijk water te besparen in de badkamer:

1. Plaats een eengreepsmengkraan

Bij een eengreepsmengkraan is er slechts een greep voor het bepalen van de temperatuur en de straalsterkte. Op die manier wordt snel de gewenste temperatuur bereikt en gaat er minder water verloren. Een tweegreepsmengkraan verbruikt gemiddeld 20 liter water per minuut, terwijl dat bij een eengreepsmengkraan slechts 14 liter per minuut is!

2. Investeer in een regenwaterrecuperatie systeem

Men maakt nog te vaak gebruik van kostbaar drinkwater terwijl voor veel zaken ook regenwater gebruikt kan worden. Denk maar aan het doorspoelen van het toilet of de planten water geven. Daarom is het zeker en vast nuttig om te investeren in een regenwaterrecuperatie systeem. Dit is een installatie met een filtersysteem, een reservoir, een pomp en een besturing. Het regenwater kan zo worden opgevangen, waarna het wordt gefilterd. Een pomp stuurt het water via een aparte leiding naar de dienstkranen, waarna het kan dienen voor verschillende toepassingen in het huishouden.

3. Kies voor een spaardouchekop en/of thermostatische kraan

Een thermostatische kraan en/of zuinige douchekop met debietbegrenzer in de douche is misschien niet zo goedkoop. Maar een ding is zeker: jouw waterverbruik zal aanzienlijk slinken! Een thermostatische kraan geeft onmiddellijk water met de gewenste temperatuur, terwijl je bij een gewone mengkraan het water eerst even moet laten stromen.

4. Installeer een wandtoilet met spaartoets

Een derde van al het water dat men verbruikt in het huishouden wordt gebruikt voor het doorspoelen van het toilet. Per spoelbeurt verbruikt men zo gemiddeld 9 liter water, terwijl men echter niet altijd zoveel water hoeft te gebruiken. Installeer daarom een wandtoilet met een dubbele spoelknop, een voor een groot en een voor een klein volume aan spoelwater. De kleine spoeling verbruikt slechts 6 liter pater.

5. Bespaar met een kraan met waterbesparend binnenwerk

Een kraan met een ingebouwde klickcartouche geeft een lichte weerstand van zodra je de kraan open draait. Hierdoor komt er vlak nadat je de kraan hebt geopend slechts 50% water uit de kraan. Dit is voldoende om snel je handen te wassen. Wanneer je toch meer water nodig hebt, kan je de kraan likken in een hogere stand, waardoor je een hardere straal krijgt.

20/03/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?