Water besparen in de badkamer. Expert aan het woord

Water besparen in de badkamer. Expert aan het woord
Reeds twintig jaar werkt waterbesparingsdeskundige José Albrechts (43) bij Lambrechts badkamers en verwarming in Hasselt. Hij deelt met ons zijn expertise over water besparen in de badkamer.

Water besparen: oplossingen voor de badkamer

Homeproved: Welke technieken bestaan er zoal voor water besparen in de badkamer? José Albrechts: “Bij waterbesparing in de badkamer, denk ik aan handdouches en regendouches. Wanneer mensen douchen, willen ze in de eerste plaats comfort. Ze kiezen voor douches die beter voelen op hun lichaam. Dat verklaart de populariteit van de regendouche. Die bestaat meestal uit een handdouche, waarbij je de waterstraal kan variëren, in combinatie met een hoofddouche, waarbij men vaak voor regenstralen kiest. Deze hoofddouches combineren een tot zeven verschillende waterstralen. Door lucht toe te voegen aan de stralen, gaat jouw waterverbruik naar beneden. Je merkt hier echter niets van, het blijft aangenaam om te douchen. Want daar gaat het uiteindelijk om, het douchecomfort kan niet groot genoeg zijn. Dat valt me toch wel op: mensen willen absoluut hun comfort behouden in de douche, terwijl ze bij toiletten sneller waterbesparende knoppen willen.” Homeproved: Hoe zit het met de douchekranen? José Albrechts: “Tegenwoordig worden vaak thermostaatkranen in de douche geplaatst. Deze mengkraan gaat zeer snel de gewenste temperatuur aannemen en houden, en ook dat werkt energiebesparend. De Grohe kranen combineren bijvoorbeeld thermostaatkranen met een ecosysteem. Terwijl gewone regen douchekoppen gemiddeld 17 liter water per minuut verbruiken, stroomt door deze waterbesparende kranen amper 8 tot 9 liter water per minuut. Dat levert op termijn een aanzienlijke besparing op. En je moet al straf zijn om op te merken dat je onder een ecokop staat.” Homeproved: Je spreekt over waterbesparende douchekoppen en waterbesparende toiletten. Bestaan er nog andere mogelijkheden om water te besparen? José Albrechts: “Tegenwoordig wordt het accent vooral gelegd op het comfort onder de douche. Daarnaast kiezen mensen ook vaak voor kleine ligbaden die minder water opslorpen. Ook lavabokranen met een ecocartouche worden al maar vaker gekozen. Niet alle mensen nemen dagelijks een bad of een douche, maar de lavabokraan wordt wel elke dag gebruikt. Het is dus ook belangrijk om hieraan voldoende aandacht te besteden. Met het systeem van de ecocartouche kan je het waterdebiet regelen. De kranen hebben een hendel. Hef je die naar omhoog, dan zal jouw kraan minder water verbruiken. Hef je de hendel nog hoger, dan loopt een maximum hoeveelheid water uit de kraan.”

Waterbesparende maatregelen (ver)kopen

Homeproved: Is er veel vraag naar waterbesparende technieken? José Albrechts: “De meeste mensen die we in de Lambrechts Store over de vloer krijgen, willen regendouches, zeker nu deze ook goedkoper worden. Als we vragen welk comfort ze willen in de douche, zeggen ze ‘we willen zo’n grote kop’. Met het idee van een waterbesparende douche stappen minder mensen onze toonzaal binnen, maar wanneer we over de voordelen van waterbesparende badkamers praten, zijn ze er bijna altijd voor te vinden. Uiteindelijk zijn er twee groepen mensen. De eerste groep wil vooral comfort onder de douche en zegt ‘laat het water maar lopen’. De andere groep zegt: ‘mijn boiler kan dat waterdebiet wel aan, maar we zijn thuis met drie of vier mensen die elke dag moeten douchen, dat telt snel op. We willen ook op water besparen’.” Homeproved: Betaal je ook een meerprijs voor een ecosysteem? José Albrechts: “Bij een ecosysteem haal je de meerprijs er uit op een aantal jaar. De aankoopprijs is inderdaad duurder, maar je gaat gegarandeerd minder water verbruiken en op termijn is jouw besparing effectief. Water wordt duurder en schaarser, dus mensen zoeken oplossingen zonder op comfort te moeten inboeten. Wij spelen in op de vraag van de klanten. We worden al maar meer groene jongens, we worden steeds milieubewuster, dus daar proberen we ook op in te spelen.”

Water besparen tips

Homeproved: Heb je nog enkele praktische tips om water te besparen die je makkelijk kan toepassen in de badkamer? José Albrechts: “Als dit nog niet het geval is, denk er dan aan om een thermostaat te plaatsen. Je moet enkel de kraan vervangen en je boet niet in op comfort onder de douche, maar het levert wel een interessante besparing op. Ook naar kleine kinderen toe kan een thermostaatkraan interessant zijn. Zo kunnen ze niet op een onbewaakt moment aan de kraan draaien en zich verbranden.” Homeproved: Pas je deze technieken ook zelf toe in jouw woning? José Albrechts: “De ecologische oplossingen wel. Ik heb zelf een systeem van handdouche en regendouchekop. Als je met twee tot drie personen per dag doucht, waarom zou je dan veel water verbruiken als het met 8 liter per minuut ook kan? Ik vond het dus interessant om een ecosysteem in huis te halen.”