Water besparen in de badkamer: dat doe je zo

Water besparen in de badkamer: dat doe je zo
Neem jij vaker een bad dan een douche? Dan is de kans groot dat je meer water verbruikt dan nodig is. En dat is niet alleen nefast voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Water wordt namelijk almaar schaarser én duurder. Gelukkig zijn er tal van manieren om water te besparen. Benieuwd? Ontdek hier hoe eenvoudig het is!

Gebruik regenwater

Leidingwater is duur. Toch gebruikt de Belg gemiddeld 120 liter drinkbaar water per dag. Veel leidingwater wordt met andere woorden verspild aan toepassingen die je evengoed met gerecupereerd regenwater kunt verrichten. Denk maar aan het toilet, de wasmachine, het wassen van de auto, het onderhoud van je terras en de besproeiing van de planten en het gras in de tuin. water besparen Een regenwatertank installeren is dé manier om water te besparen. Een investering die zich op lange termijn zeker terugverdient. Zo’n tank verzamelt het regenwater dat op je dak terechtkomt. De hoeveelheid opgevangen water hangt uiteraard af van de oppervlakte van je dak en van het type dakbedekking. Maar het percentage terugwinning bedraagt tot 95 procent voor hellende daken, en tot 60 procent voor platte daken. Als dat geen overtuigend argument is!

Water besparen in de douche

Je bespaart al water door een douche te nemen in plaats van een bad. Ter vergelijking: een bad verbruikt zo’n 100 tot 150 liter water, een douche ongeveer 55 liter. Aanzienlijk verschil, toch? Maar je kunt nog verder gaan door voor een waterbesparende douchekop te kiezen. Die verbruikt 5 tot 7 liter water per minuut: heel wat minder dan de 10 tot 12 liter die een ouderwetse douchekop er doorheen jaagt. water besparen Onze tip? De Raindance Air van Hansgrohe is waterbesparend én laat je toe te kiezen tussen een zachte regenstraal, een regenstraal met massage en een massagestraal. Bovendien zorgt de Air-techniek ervoor dat 1 liter water vermengd wordt met 3 liter lucht. Het resultaat? De regendruppels vergroten in volume en worden daardoor zachter en lichter. In plaats van de normale draadvormige douchestralen, wordt de huid gestreeld door miljoenen zachte waterparels ... water besparen

Nog meer tips om water te besparen

Los van de bovenstaande ingrepen zijn er nog tal van andere, hoogst eenvoudige manieren om je dagelijkse waterverbruik te beperken. Een greep uit het aanbod:
  • Check je sanitaire installaties op lekken.
  • Vervang oude kranen door eengreepsmengkranen, die meteen op temperatuur zijn.
  • Kies voor toestellen met een zo laag mogelijk energieverbruik.
  • Nieuw toilet nodig? Kies dan voor een toilet met waterbesparend spoelreservoir.
Je sanitaire toestellen goed onderhouden, is uiteraard een onbetwistbare must als je water wil besparen. Alleen zo heb je er ook op lange termijn baat bij.