Wat is een waterpomp?

Wat is een waterpomp?
Vroeger stond er op elk centraal dorpsplein wel een waterpomp, zo eentje waarbij je handmatig de zwengel op en neer moest bewegen en uw emmertje te doen vollopen met water. Maar ook vandaag bestaan er tal van zelfaanzuigende waterpompen die regenwater recupereren en ons drinkwaterverbruik doen dalen. Sinds 1999 is het bij nieuwbouwwoningen zelfs verplicht om een regenwaterput te installeren. Het hemelwater wordt dan gebruikt voor toiletspoeling en het buitenkraantje. Indien er ook een filter wordt geïnstalleerd, kan het water ook gebruikt worden voor wasmachines, douches, vaatwassers en wastafels. De voordelen van het recycleren van regenwater zijn talrijk: het is niet alleen ecologisch en goedkoop, u krijgt ook minder kalkaanslag op kranen en huishoudtoestellen, minder urineaanslag in het toilet en u heeft minder wasmiddel nodig. [gallery columns="2" include="781, 780, 779, 778"]

Zo werkt een waterpomp...

Hoe werkt dit systeem precies? Regenwater komt via de dakgoten en de regenwaterpijp in de regenput. Het water wordt gefilterd en opgevangen in het reservoir. Vervolgens wordt het door een pomp via aparte leidingen naar de verschillende kranen van dienst gestuurd. Dan pas kan u het gebruiken in het huishouden: voor uw tuin, uw WC, wasmachine enz.

Verschillende waterpompen

Er zijn drie verschillende types pompen op de markt die regenwater opvangen: de drukgestuurde pomp, de hydrofoorpomp en de dompelpomp.
  • Hydrofoorpompen combineren een centrifugaalpomp met een drukvat. In het drukvat zit aan de ene kant het regenwater en aan de andere kant lucht, die gescheiden blijven door een rubberen membraan. De pomp vult het vat tot een bepaalde druk wordt bereikt. Als water verbruikt wordt en de druk daalt onder een bepaald niveau, treedt de pomp opnieuw in werking. Dit systeem is goedkoop en betrouwbaar maar heeft enkele nadelen, zoals lawaai, ontwikkeling van bacteriën en de druk aan de uitgang is niet stabiel, zodat er een drukregelaar nodig is wanneer een wasmachine aangesloten wordt op het pompsysteem.
  • De drukgestuurde pomp heeft geen reservoir. Als er water wordt gebruikt, daalt de druk en de pomp treedt in werking. Deze elektronisch gestuurde pomp houdt de druk dus constant. De drukgestuurde pompen zijn duurder, maar eisen geen bijkomende drukregelaar en zijn minder luidruchtig.
  • De dompelpomp staat op de bodem van de put en zuigt het water rechtstreeks aan. De dompelpomp is geruisloos, neemt geen plaats in maar is duurder. De kans op het opzuigen van vuil is ook groter en onderhoud of reparaties aan de pomp zijn minder evident door de minder praktische opstelling.
Foto waterpomp: Petr Kratochvil