Thermostaatkraan plus een thermostaat: een droomhuwelijk

Thermostaatkraan plus een thermostaat: een droomhuwelijk
De perfecte temperatuur in je woning is cruciaal, maar niet elke ruimte vraagt om exact evenveel warmte. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om je slaapkamer overdag volop te verwarmen, terwijl je badkamer ‘s morgens net dat graadje meer mag hebben. De oplossing? De combinatie van een thermostaat en een thermostaatkraan: met die eerste regel je de temperatuur in je hele woning, terwijl je met de tweede de temperatuur nauwkeurig bijstelt in elke kamer met radiatoren. We stellen dit droomkoppel even voor.

De troeven van een thermostatische kraan

Een paar cijfers om de werking van een thermostaat en een thermostaatkraan te verduidelijken. Als je je thermostaat instelt op 21°, dan warmt je huis op tot 21°. Stel je al je thermostaatkranen tegelijkertijd in op 19°, dan blijft de temperatuur beperkt tot 19°, maar blijft de verwarmingsketel wél werken om de 21° te bereiken die hij van de thermostaat doorgestuurd krijgt. (Dat doe je dus beter niet!) Ook belangrijk om te vermelden: een thermostaat stopt met verwarmen zodra de ingestelde kamertemperatuur bereikt is in de kamer waar hij de temperatuur opmeet. Nu, als de thermostaatkraan de warmte regelt in elke kamer die een radiator heeft, is de thermostaat dan niet overbodig? Zeker niet.

Waarom je een thermostaat beter niet weglaat

Een thermostaat en een thermostatische kraan vervangen elkaar niet, maar versterken elkaar. Een thermostaat heeft vooral een regulerende functie. Snel de spaarstand instellen of de woonkamer op temperatuur laten komen een half uurtje voordat je opstaat of voordat je van het werk thuiskomt? Niet onbelangrijk als je comfortabel wil wonen zonder je energieverbruik en de bijbehorende rekeningen de hoogte in te jagen!

Thermostaatkraan en thermostaat: de perfecte partners

Intussen is het duidelijk dat je beter niet kiest voor óf een kamerthermostaat óf een thermostaatkraan, maar dat een combinatie van beide het ideale wooncomfort garandeert. Dan stel je bijvoorbeeld de thermostatische kraan van de badkamer in op 23°, terwijl je de andere kamers maar tot 21° laat opwarmen. ’s Nachts zorgt de thermostaat er dan weer voor een zuinige minimumtemperatuur in je hele huis – inclusief de badkamer dus. Makkelijk, toch?