Regenwaterrecuperatie: makkelijk én energiebesparend!

Regenwaterrecuperatie: makkelijk én energiebesparend!
Onze ecologische voetafdruk wordt helaas almaar groter. Zo is waterverspilling een groot probleem in onze westerse wereld. We verbruiken te veel drinkwater, 120 liter water per dag per persoon om precies te zijn. We gebruiken het voor allerhande klusjes, zoals koken, naar toilet gaan, een bad of douche nemen, … en zo kunnen we nog even doorgaan. Maar regenwaterrecuperatie kan daar verandering in brengen. Via dat systeem kunnen we de helft van het verbruikte water per dag terugschroeven. Door regenwaterrecuperatie kan er namelijk 60 liter drinkwater per dag vervangen worden. Een stap in de goeie richting!

Regenwaterrecuperatie: hoe werkt het?

Een regenwaterrecuperatiesysteem bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een waterreservoir waar het regenwater dat op je dak terechtkomt, samenkomt. De hoeveelheid water die opgevangen wordt, hangt af van de oppervlakte van je dak en het soort dakbedekking. Daarna wordt het water gezuiverd via een filter. Het gefilterde water komt in de tank terecht en het bevuilde water wordt afgevoerd. Het tweede deel bevat een regenwaterpomp die het water door het huis verdeelt.

Regenwater recupererenWaarvoor kun je regenwater gebruiken?

Het opgevangen regenwater gebruik je natuurlijk niet om te koken en te drinken, maar het doet wel uitstekend dienst om je toilet door te spoelen, de wasmachine te laten draaien, de tuin te besproeien, de te auto wassen, een dweiltje te slaan, … en nog veel meer.

De troeven van regenwater

Als je een deel van je kraantjeswater inwisselt voor regenwater, bespaar je niet enkel op je drinkwaterfactuur. Door regenwater op te slaan in een opslagtank belast je de riolen minder als het regent. Als dat niet milieuvriendelijk is! Bovendien is regenwater zachter dan leidingwater. In regenwater zit er namelijk geen kalk, wat ook jouw wasmachine ten goede komt. Daardoor hoef je minder wasmiddel te gebruiken. Daarnaast bevat regenwater geen chloor, waardoor het uitermate geschikt is om je planten water te geven. Van een win-winsituatie gesproken! Met de juiste installatie bespaar je tot wel 95% op je waterfactuur!