Regenwaterput: de voordelen, de premie en de besparing

Regenwaterput: de voordelen, de premie en de besparing
Ons waterverbruik zorgt vaak voor torenhoge facturen. En toch zijn die kosten met enkele simpele ingrepen stevig terug te dringen. Niet alleen kun je je verbruik zelf inperken. Met een regenwaterput kun je je watertoevoer ook anders regelen en regenwater inzetten voor de grootverbruikers zoals het toilet. We zetten de voordelen van regenwaterrecuperatie met een regenwaterput op een rijtje.

Tot 50% besparen dankzij een hemelwaterput

Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij verbruikt een gemiddeld gezin met twee kinderen 127 kubieke meter water per jaar. De waterprijs in Vlaanderen ligt rond de 4,3 euro per kubieke meter. Met een regenwaterput kun je tot vijftig procent op je verbruik besparen. Dat komt dus neer op zo’n 270 euro op jaar voor een gemiddeld gezin. Op bepaalde locaties kan de besparen nog veel groter zijn.

Een regenwaterput = een duurzame investering

Bij regenwaterrecuperatie wordt een watertank ingegraven in de tuin. Met afvoerbuizen en een eenvoudig pompsysteem wordt het water gefilterd en vervolgens gebruikt om de wc door te spoelen of om de tuin te besproeien. Regenwater is ook ideaal om de auto mee te wassen, bijvoorbeeld. De watertank, pomp en buizen zijn duurzaam en gebruiksvriendelijk en gaan makkelijk jarenlang mee met een minimum aan onderhoud en nazicht. En zo bespaar je heel wat op je waterfactuur. Regenwaterrecuperatie

Premies? Simpel opgezocht

Door regenwater te verzamelen en te gebruiken in huis, daalt niet alleen de waterfactuur maar gaan we ook op een duurzame manier om met water. Zowat alle Vlaamse gemeenten keren hiervoor subsidies uit, waardoor je een deel van je investering kunt recupereren. Via zowel het Vlaams Gewest als via je eigen gemeente kom je op een snelle manier alle premies en voorwaarden te weten. Tip: Op de website Premiezoeker ontdek je op welke premies en subsidies je aanspraak maakt in jouw stad of gemeente.