Regenwater opvangen: zo gaat het in zijn werk

regenwater opvangen

Jaarlijks verbruik je ongeveer 120 liter water. Het waterverbruik loopt aardig op als je weet dat er in België zo’n 11 miljoen mensen wonen. Als iedereen de helft van zijn waterverbruik zou kunnen terugdringen of vervangen door regenwater, zou dat al heel veel schelen. De oplossing is dus eenvoudig: regenwater opvangen en hergebruiken. Je komt er hier meer over te weten.

Regenwater opvangen is afhankelijk van je dak

Met een gemiddelde van maar liefst 199 neerslagdagen per jaar, kun je België tot een van de grootste regenlanden rekenen. Dus waarom zou je je regenwater niet opvangen? Dat kan door de neerslag die op je dak terechtkomt op te vangen in een tank. Hoe groter je dak, hoe meer water je zult kunnen recupereren. Daarnaast is de hoeveelheid regenwater afhankelijk van je soort dakbedekking. Zo zullen hellende daken meer water opvangen dan platte daken.

regenwater opvangen

Water zuiveren via een primaire filter

Eens het water is opgevangen in de tank of het waterreservoir, moet het gezuiverd worden door een primaire filter om alle bladeren en takjes die in de dakgoot zijn terechtgekomen weg te spoelen. Het gefilterde water wordt vervolgens naar de tank gebracht, terwijl het vuile water wordt afgevoerd.

RegenwaterrecuperatieDe tank kan bestaan in synthetisch materiaal of beton. Een tank in synthetisch materiaal is licht en daardoor makkelijk te installeren. Een tank in beton is dan weer goedkoper.

Tweede filtering

Vervolgens is het tijd voor een tweede filtering in de opslagtank. Dat gebeurt aan de hand van een aanzuigslang met een vlotterbal. Het regenwater wordt opgepompt via een afzonderlijke waterleiding tussen de opslagtank en het pompsysteem. Aan de vlotterbal wordt een filter gekoppeld. Hij zorgt ervoor dat er nooit vuil water wordt opgezogen.

Daarna moet het water via een regenwaterpomp uit de opslagtank worden gepompt en over het hele huis worden verdeeld. Nu kun je het gefilterde water gebruiken om je toilet door te spoelen, je tuin te besproeien of je auto te wassen.

Regenwaterrecuperatie-sproeier

 

21/04/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?