Neen tegen hard water!

Water bevat altijd kalk, maar hard water of water met te veel kalk kan schadelijk zijn voor boilers, kranen en andere sanitaire voorzieningen. Zonde van uw mooie badkamer of keuken! Gelukkig kunt u kalk effectief bestrijden met waterontharders en antikalksystemen.

Probleem: hard water

In België zijn er veel regio’s met hard water of kalkrijk water, dit betekent dat er aanzienlijk veel calcium- en magnesiumzouten zijn opgelost in het water. De hardheid kunt u opvragen bij uw watermaatschappij. De hardheid water wordt uitgedrukt in Franse graden (°F). Er zijn drie categorieën:

  • 0 tot 15°: zacht water, kalkbestrijding overbodig
  • 15 tot 25°: hard water, water ontkalken is hierbij aangeraden voor warm water
  • Meer dan 25°: zeer hard water, kalk verwijderen is aangeraden voor zowel koud als warm water

Nadelen van kalkafzetting

Kalkafzetting brengt heel wat problemen met zich mee. Door kalkaanslag kunnen wasmachines, vaatwassers, koffiezetapparaten en andere toestellen verstopt of defect geraken, kranen gaan lekken, het rendement van boilers daalt aanzienlijk en ook thermostatische kranen kunnen ontregeld geraken. Bovendien is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat waterverwerkende apparatuur zoals vaatwassers en boilers veel langer meegaan wanneer ze van zacht water worden voorzien. Het vergt ook veel tijd om hardnekkige witte kalkaanslag te verwijderen van uw bad, douche, afwasbak… Hard water is wel niet schadelijk voor de gezondheid.

Hard en zacht water: water ontharden

Met enkele eenvoudige tips kan u reeds makkelijk uw water ontharden:

  • Bij kleine huishoudtoestellen kan u kalkaanslag verwijderen met een azijnoplossing. Azijn is een prima waterontkalker.
  • In uw vaatwasser is normaal gezien een waterontharder ingebouwd.
  • Voor wasmachines kan u bij programma’s boven 55°C een kalkwerend product aan uw wasmiddel toevoegen.
  • Voor uw strijkijzer raden wij aan gedemineraliseerd water voor strijkijzers te gebruiken.

Bij hardnekkige kalkaanslag en grote waterhardheid bestaan er twee systemen kunnen helpen bij kalkbestrijding:

  • Antikalksystemen beschermen uw leidingen met elektrische impulsen, dus zonder de samenstelling van het water te veranderen.
  • Waterontharders, ook wel waterverzachters genoemd, beschermen uw leidingen en toestellen. Ze zuiveren het leidingwater en maken het water voelbaar zachter.

In de Lambrechts Store in Hasselt legt men u alle verschillende mogelijkheden haarfijn uit en zoekt men samen met u naar de beste oplossing.

 

16/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?