Lekdetectie: hoe pakt een loodgieter dit aan?

Lekdetectie: hoe pakt een loodgieter dit aan?
Lekkages zijn een bron van ergernis voor veel woningbezitters. En terecht! Een lek kan namelijk blijvende waterschade aan je woning veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan lelijke schimmelvlekken op vloeren en muren, of een dakbedekking die aangetast is door houtrot. Vaak blijkt het behoorlijk lastig om zelf een lek op te sporen, laat staan om de bron of oorzaak te vinden. Om verdere waterschade aan je woning tegen te gaan is het sterk aan te raden om de hulp van een loodgieter in te roepen. Wij spraken met een loodgieter uit Antwerpen, die ons meer kon vertellen over de methodes die hij gebruikt voor lekdetectie.

Lek detectie

Het waterspoor naar de bron volgen

Voordat je een lek kunt behandelen, moet je natuurlijk eerst de oorzaak van het probleem opsporen. Een loodgieter doet dit vaak door het waterspoor te volgen met behulp van een speciale lamp die het spoor beter zichtbaar maakt. Naast deze opsporingsvorm heeft een loodgieter nog verschillende trucjes in huis om de bron van lekkages in huis te vinden. Tip: probeer eerst altijd zelf de oorzaak te vinden. Misschien kun je de bron afdichten met watervaste tape of een dikke doek.

Beter dan lekdetectie: lekkages voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt net zo goed voor lekkages! Laat je dakbedekking bijvoorbeeld jaarlijks controleren op beginnende slijtage. Zo kan de loodgieter of dakdekker scheurtjes en gaatjes tijdig aanpakken. Je leidingen en afvoer regelmatig controleren is net zo belangrijk om lekkages te voorkomen. Als er speling tussen twee koppelstukken ontstaat, kan het vocht namelijk uit de leidingen beginnen sijpelen.