Hoeveel bedraagt het gemiddelde waterverbruik van een gezin?

Hoeveel bedraagt het gemiddelde waterverbruik van een gezin?
Het gemiddelde huishoudelijke waterverbruik in Vlaanderen bedraagt ongeveer 40.000 liter per persoon per jaar. Per dag komt dat neer op zo’n 110 liter. Het verbruik in de badkamer en het toilet zijn de grootste slokoppen. Gelukkig bestaan er remedies om je verbruik in te perken. Een overzicht.

Het gemiddelde waterverbruik per onderdeel

RainAirStraal1 - Hansgrohe Het waterverbruik wordt verdeeld over meerdere kanalen. Waar wordt in huis het meeste water verbruikt en hoe ziet de verdeling er precies uit?
  • bad en douche: 16.000 liter per jaar
  • toilet: 11.000 liter per jaar
  • was: 6.000 liter per jaar
  • afwas: 3.000 liter per jaar
  • tuin: 1.500 liter per jaar
  • poetsen: 1.500 liter per jaar
  • koken: 1.000 liter per jaar

Hoe water besparen?

Water besparen is goed voor je portemonnee, maar ook het milieu vaart er wel bij. Dit zijn enkele doeltreffende remedies:

Douche en bad

Als je water wilt besparen, neem je het best een douche in plaats van een bad. Zo verbruik je namelijk ongeveer de helft minder. Installeer zeker ook een waterbesparende douchekop. Daarmee verbruik je nog eens de helft minder in vergelijking met een standaard douchekop. RaindanceAir - Hansgrohe

Toilet

Een spoelreservoir of bedieningsplaat met 2 spoeltoetsen om je toilet door te spoelen is geen overbodige luxe. De grote knop – voor de grote boodschap – verbruikt zo’n zes liter water, terwijl de kleine – voor de kleine boodschap - ongeveer drie liter verbruikt. Indien de bediening bovendien ook nog uitgerust is met een onderbreekbare spoeling start/stop heeft dit toilet met moderne technologie een positieve impact op je waterverbruik.

Kranen

Ook kranen kunnen uitgerust worden met een waterbesparende functie. Het percentage water dat je zo bespaart, kan oplopen tot vijftig procent.

Wasmachine en vaatwasmachine

Wasmachines en vaatwasmachines van de laatste generatie zijn heel zuinig. Heb je nog een oud model? Dan is het tijd om dat te vervangen. Op die manier zal het bedrag op je waterfactuur dalen. Tip: Een lekkende kraan of een lekkend toilet veroorzaakt heel wat waterverspilling: tot wel 800 euro per jaar op je waterfactuur! Tijdig herstellen is de boodschap. Denk er ook aan dat allerlei klusjes zoals de tuin besproeien, de auto wassen en poetsen met regenwater kunnen gebeuren.