Hoe kalk verwijderen? Onderhoudstips voor een zuiver toilet

Hoe kalk verwijderen? Onderhoudstips voor een zuiver toilet
Het toilet is een bron van bacteriën, een regelmatig onderhoud is dus van groot belang. Toch kan zelfs het schoonste toilet last hebben van kalkaanslag. Ontdek onze onderhoudstips om kalk gemakkelijk te verwijderen!

Hoe kalkaanslag ontstaat?

De hoeveelheid kalkaanslag staat in verband met de hardheid van het water. Hard water bevat namelijk een grotere concentratie mineralen dan zacht water. Deze mineralen zijn vaste bestanddelen en veroorzaken kalkaanslag. Vooral calcium- en magnesiumdeeltjes zijn de boosdoeners bij kalkaanslag. Hoe groter de concentratie van deze deeltjes, des te hoger de waterhardheid.

Kan je kalk vermijden?

Om je leidingen te beschermen en de kalkaanslag op je toestellen zoveel mogelijk te beperken kan je een waterontharder gebruiken. Het harde water gaat dan eerst door een harsbed dat ionen uitwisselt. Onder invloed van deze chemische reactie worden de calcium- en magnesiumionen uitgewisseld met een equivalent van natriumionen.

De beste manier om kalk te verwijderen

Er bestaan heel wat trucjes van "Tante Kaat” en je grootmoeder om het toilet zuiver te houden. Zo kan je kalk bijvoorbeeld gemakkelijk verwijderen met cola. Hoe je dat doet? Schenk een fles cola leeg langs de randen van het toilet, laat het enige tijd intrekken en spoel door. De kalkaanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon. Nog zo’n gekend trucje is schoonmaakazijn. Je laat het in de toiletpot inwerken, schrob nog even met de toiletborstel, doorspoelen en klaar! Natuurlijk zijn er heel wat wc-reinigers die erg efficiënt werken, maar verwacht geen wonderen. Enkel een regelmatig onderhoud van het toilet zorgt ervoor dat kalk geen kans krijgt. Reinig het toilet dus wekelijks met een desinfecterend product en schrob het toilet met de toiletborstel.