Een lekkende kraan repareren, hoe doe je dat?

Een lekkende kraan repareren, hoe doe je dat?
Een lekkende kraan in de badkamer: oervervelend! Uw waterverbruik schiet de hoogte in, u krijgt last van kalkaanslag en dan hebben we nog niets gezegd over dat irriterende, tikkende geluid van lekkende waterdruppels. Vaak sijpelt het water weg omdat het rubberen ringetje van de waterkraan is verduurd. Je kan echter snel en voor weinig geld zelf de lekkende kraan repareren of de lekkende kraan vervangen.

Lekkende kraan repareren, welk gereedschap heeft u nodig?

  • Griptang
  • Moersleutel
  • Schroevendraaier
  • Doek
  • Nieuw rubberen ringetje

Lekkende kraan herstellen in vijf stappen

Lekkende kranen badkamer of lekkende keukenkranen kunnen je het leven zuur maken. Maar met dit eenvoudige vijf-stappen-plan kan ook jij een waterkraan vervangen of herstellen!
Stap 1. Sluit de watertoevoer af
Sluit de watertoevoer af en laat vervolgens alle water uit de kraan lopen. De watertoevoer afsluiten doe je door onder de kraan de stopkraan of de hoofdkraan dicht te draaien.
Stap 2. Kraan demonteren
Schroef het dekplaatje van het kraanmechanisme los. Indien dit niet lukt met de hand, bescherm dan het dekplaatje met een doek en gebruik een griptang om het dekplaatje los te schroeven. Let op dat u de tang niet te hard samendrukt en de kraan niet breekt. Draai vervolgens het bovenstuk van de kraan los, dan zie je de pakkingsmoer. Deze maak je gemakkelijk los met een moersleutel. Er bestaan ook waterkranen met een kruis of bolhandgreep. Wil je zo’n kraan vervangen, dan moet je die eerst verwijderen door het blauwe of rode plaatje dat zich bovenop de handgreep bevindt voorzichtig los te maken met een mes. Zit er ook nog een schroef onder? Die moet je ook verwijderen, zodat je aan de greep van de kraan kan trekken.
Stap 3. Verwijder het bovenstuk van de kraan
Verwijder het bovenstuk van de kraan. Indien er kalkaanslag op de kraan zit, week je de onderdelen in een badje met azijn. Nu kun je het kraanmechanisme vrijmaken. De dichting bestaat uit een – meestal zwart - rubberen ringetje – ook wel joint genoemd - dat zich aan het uiteinde bevindt. Normaal komt het mee met het mechanisme, maar als het helemaal versleten is, zit het soms vast onderaan de schroefdraad. Je maakt de ring dan best voorzichtig los met een schroevendraaier. Vervang nu het versleten ringetje door een nieuw exemplaar, dat je vindt in je doe-het-zelfzaak.
Stap 4. Vervang het versleten ringetje
Blokkeer nu de draadspil met behulp van een tang en schroef de moer los met een platte steeksleutel. Verwijder het leertje. Reinig de plaats waar het ringetje zich bevond grondig. Als je het leertje niet loskrijgt, moet je de kraan vervangen.
Stap 5. Kraan monteren
Nu het rubberen ringetje vervangen is, kan je opnieuw de kraan monteren. Doe dit rustig: zorg ervoor dat alle onderdelen gereinigd zijn, plaats ze correct terug en schroef de kraan voldoende vast. Laat het water opnieuw stromen en test de kraan door ze enkele keren goed open en dicht te draaien.