Compost toilet: is het iets voor jou?

Compost toilet: is het iets voor jou?

Compost toilet, droogtoilet, eco toilet ... het zijn allemaal synoniemen voor dezelfde sanitaire voorziening: een wc dat werkt zonder proper drinkwater te verspillen! Jij bespaart dus heel wat op je waterrekening, en dat terwijl je tegelijkertijd je steentje bijdraagt voor het milieu. Maar is zo'n composttoilet wel iets voor jou? Je ontdekt het in dit artikel.

Wat begon als de ideale wc voor een tiny house, is ondertussen uitgegroeid tot een volwaardig alternatief in elke woning.

Een compost toilet = een eco toilet

Minder vlees eten, vaker de fiets nemen, zo weinig mogelijk plastic gebruiken ... we weten allemaal hoe we ons steentje moeten bijdragen voor een beter klimaat. Maar we vergeten al snel dat we dagelijks ons toilet met proper drinkwater doorspoelen. Gelukkig is ook daar een eenvoudig en milieuvriendelijk alternatief voor.

droog toilet eco toilet voorbeelden
Een composttoilet ziet er ongeveer hetzelfde uit als een traditioneel toilet.

En je raadt het al: dat alternatief is het compost toilet. Dat ziet er ongeveer hetzelfde uit als een gewoon wc, maar werkt toch heel anders. Hoe? Je urine en de rest van je ontlasting worden van elkaar gescheiden. De urine wordt naar buiten geleid, de uitwerpselen komen in een grote emmer terecht. Die emmer maak je om de drie à vier weken leeg door de inhoud op de composthoop te gooien.

Noot: in de emmer zit een biologisch afbreekbare zak. Je hoeft dus alleen de zak uit de emmer te halen en die op het compost te gooien.

Minder geuroverlast dan met een traditioneel toilet

En de geuroverlast? Die is er niet! Het is namelijk de ammoniak die in urine zit, die voor heel wat geurhinder zorgt. Doordat de urine meteen wordt gescheiden en afgevoerd, is er van slechte geurtjes dus geen sprake. Zeker niet als je na je grote toiletbezoek zaagsel of hennepvezels uitstrooit op 'je boodschap'.

compost toilet met afscheiding
Het zaagsel helpt tegen geurtjes, neemt vocht op en versnelt de compostering.

Bovendien zijn er ook heel wat luxueuzere modellen op de markt die zelfs een soort ventilator hebben. Die zorgt voor luchtcirculatie, waardoor niet alleen de eventuele onaangename geurtjes verdwijnen, maar waardoor ook de ontlasting sneller uitdroogt en dus sneller geur verliest. Die ventilator moet wel aangesloten worden op elektriciteit, maar verbruikt zeer weinig.

Goed nieuws voor je portemonnee

En wat nog beter is: jij bespaart er heel wat mee! Wist je dat het water van je toilet zo'n 40% van je totale waterverbruik inneemt? Voor een compost wc heb jij geen water meer nodig, dus die kosten vallen volledig weg.

toiletpapier
Geen zorgen: je mag nog gewoon toiletpapier gebruiken en mee in de wc gooien.

Bovendien hoef jij ook niet meer te betalen voor het onderhoud van je septische put en raken afvoeren niet meer verstopt - want je hebt er immers geen.

Compost toilet = compost voor tuin

Tot slot is het ook beter voor je tuin. Jij maakt immers je eigen compost i.p.v. naar het tuincentrum te hollen! Let wel op dat je het compost vooral bij siertuinen gebruikt, niet bij etenswaar. Zeker niet als je ziek geweest bent en/of medicatie gebruikt.

Wat denk je, is zo'n droogtoilet iets voor jou? Laat het ons zeker weten in de comments!