Broodnodig of overbodige luxe: een waterverzachter

waterverzachter

Hard water: in België blijkt het eerder de regel dan de uitzondering te zijn. Is een waterverzachter dan onmisbaar in je woning? Of toch een overbodige luxe? De waarheid ligt ergens tussenin en veel hangt af van de streek waar je woont. Maar één ding is zeker: te hard water komt je leidingen en toestellen allesbehalve ten goede. Better safe than sorry dan maar?

Wat is hard water?

Hard water is water dat veel kalk bevat. De hardheid van water wordt uitgedrukt in Franse graden (°F):

  • Tot 20 °F: zacht water
  • 20 tot 30 °F: middelhard water
  • Vanaf 30 °F: hard water

kalkafzetting op verwarmingselementDe hardheid van het water is niet overal hetzelfde en kan sterk verschillen van streek tot streek. De nood aan een waterverzachter hangt dus voor een groot stuk af van je woonplaats. Als het water in jouw streek te hard is, zal dit leiden tot kalkafzetting op kranen en in leidingen. Dit kan de levensduur van je toestellen verminderen.

Tip: met een antikalk douchewand wordt schoonmaken al een stuk eenvoudiger!

Voordelen van een waterverzachter

In regio’s waar het water hard is, wordt dit vaak al onthard door de drinkwatermaatschappij. De kalkafzetting zal verminderen, maar niet volledig verdwijnen. Een waterverzachter maakt het je dan wat comfortabeler.

Enkele voordelen van een waterverzachter:

  • Je toestellen hebben een langere levensduur en een hoger rendement
  • Je huid en haar voelen zachter aan na het wassen
  • Je verbruikt minder wasproduct
  • Je badkamer schoonmaken gaat sneller
  • Water zal sneller het kookpunt bereiken

Waterverzachter: ja of nee?

installatie waterverzachter

Of een waterverzachter strikt noodzakelijk is? Volgens drinkwatermaatschappijen is dat enkel het geval in streken waar het water écht hard is (lees: meer dan 25 °F). Fabrikanten van waterverzachters denken daar natuurlijk anders over: zij zien al problemen bij water met een hardheid van 15 °F.

Het goede nieuws is dat je de hardheid van het drinkwater in jouw regio kan opvragen bij je drinkwatermaatschappij. Zo kan je zelf beslissen of een waterverzachter voor jou de investering waard is!

01/07/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?