10 tips om water te besparen in de badkamer & keuken

10 tips om water te besparen in de badkamer & keuken
Dagelijks verbruik je ongeveer 100 liter water, waarvan dan ook nog eens een groot deel verloren gaat. Je laat de kraan lopen tot het water warm is, je spoelt het toilet een keer extra door… Homeproved geeft enkele tips om zo min mogelijk water te verspillen! Hierdoor kan je niet alleen een smak geld besparen, maar spaar je tevens ook het milieu.

Water besparen in de keuken

1) Waterbesparing bij de afwas

Verzamel wat afwas en was slechts 1 keer per dag af! Vang bovendien het koude water op en gebruik het voor andere alledaagse dingen. Je kan er bijvoorbeeld je planten blij mee maken, er een kopje thee mee zetten of aan je hond geven.

2) Schuimer op je kraan

Door je keukenkranen, maar ook badkamerkranen, te voorzien van een schuimer wordt er meer lucht gemengd bij het water. Hierdoor heb je een volle straal, maar verbruik je minder water! Normaal is er in elke kraan reeds een gewone schuimer ingewerkt.

3) Kleinere spoelbak

Een grote spoelbak kan handig zijn, maar het duurt een tijdje voor deze gevuld is met water. Zo’n grote spoelbak bevat al snel 8 liter water. Door een kleinere spoelbak te kiezen kan je dus heel wat water besparen. Een andere bespaartip is een afwasteiltje. Dat kost minder water en het water blijft langer warm!

4) Groenten wassen

Was je groenten niet onder een stromende kraan! Was ze liever in een pan of teiltje, vaak krijg je de groenten zelfs schoon met een borsteltje.

5) Repareer een lekkende kraan (ook in de badkamer)

Lekt je kraan? Repareer hem dan onmiddellijk! Al vallen er maar 5 druppeltjes per minuut, het kan al snel oplopen tot 1000 liter per jaar. Zonde van het water, toch?

Water besparen in de badkamer

6) Laat het water niet lopen tijdens het tandenpoetsen

Je poetst je tanden 2 à 3 keer per dag, tel maar uit hoeveel water je verspilt als je iedere keer de kraan 2 minuten laat lopen. Zet dus de kraan uit terwijl je je tanden poetst.

7) Verkies de douche boven het bad

Om je bad te vullen heb je makkelijk 120 liter water nodig, terwijl het gemiddelde verbruik van een douchebeurt 60 liter is. Door te kiezen voor een douche in plaats van een bad, kan je dus aanzienlijk wat water besparen.

8) Spaardouchekop

Wil je nog zuiniger omspringen met water? Kies dan voor een spaardouchekop! Deze sproeikop mengt water met lucht, hierdoor heb je nog steeds een volle straal, maar verbruik je minder water. Je kan dus nog steeds heerlijk genieten van een douche!

9) Ook een douchewekker kan helpen

Laat het douchealarm na 5 minuten aflopen. Door langer te douchen word je toch niet nóg properder! Ook kan je kiezen voor Eterna, deze douchekraan is uitgerust met een EcoLed knop. Door op deze knop te drukken geeft de kraan je de juiste hoeveelheid water, bij rood licht is je douchebeurt afgelopen. Een slimme en leuke douche, die verspilling van water en energie perfect tegen gaat![gallery link="file" order="DESC" columns="4" orderby="title" include="65677, 65676, 65674"]

10) Kies een zuinig toilet

Een klassiek toilet verbruikt ongeveer 10 liter water per spoelbeurt. Kies dus liever voor een spoelbak met dubbele toets voor een staand toilet en een bedienigsplaat voor een hangcloset.[gallery link="file" order="DESC" columns="4" orderby="title" include="65681, 65680, 65678"]