Propaan versus butaan

Propaan en butaan: beiden zijn een Liquefied Petroleum Gas. Maar wat is precies het verschil?

Geen aardgas? Propaan als alternatief

Zowel butaan als propaan worden gewonnen uit ruwe aardolie. Beide brandstoffen worden onder vloeibare vorm getransporteerd en opgeslagen. Wanneer je ze als brandstoffen wil gebruiken, worden ze omgezet in gas. Propaangas wordt beschouwd als een alternatief voor aardgas (koken, warm water, verwarming). Butaangas wordt voornamelijk gebruikt voor kooktoepassingen. Maar bestaan er nog meer verschillen tussen butaangas en propaangas?

Verschil tussen propaan en butaan

Het grote verschil is dat propaangas tegen vriestemperaturen kan en dat je het gas kan blijven gebruiken tot temperaturen tot -42°C, terwijl butaan onbruikbaar wordt als de temperaturen onder het vriespunt zakken. Propaangas kan je dus buiten in een gastank opslaan en gebruiken voor zeer diverse toepassingen, zoals centrale verwarming, zwembadverwarming of bijverwarming, voor warm water, koken en gashaarden. Butaanflessen worden daarentegen binnenshuis gebruikt, voornamelijk voor mobiele verwarmingstoestellen of kookfornuizen.

Butaangas is wel goedkoper dan propaangas, maar dit voordeel brengt weinig op als het vriest. Tegenwoordig is propaangas beter gekend als een groener en budgetvriendelijk alternatief voor stookolie.

Installatie en onderhoud van de propaangastank

Een propaangastank kan enkel geplaatst worden door een propaanleverancier, je kan kiezen tussen een bovengrondse en een ondergrondse tank. In de huurprijs van de tank zit het volledig onderhoud van de tank inbegrepen, zoals vervangen van verschillende tankonderdelen, schilderen van de tank, etc.

06/07/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?