Propaan op de camping: interview met Leon Van Haelst

In de landelijke omgeving tussen Leuven en Mechelen vinden we van camping Veronique. Jaarlijks vinden heel wat residentiële en tourcaravans de weg naar dit charmante kampeerterrein nabij het Sas van Kampenhout. Leon Van Haelst (62) baat de camping uit. Homeproved sprak met hem over de voordelen van het gebruik van propaangas, zowel op de camping als voor residentiële caravans.

Propaan op de camping

Homeproved: Waarom hebben jullie gekozen voor propaangas op de camping?

Leon Van Haelst: “Wij gebruiken als uitbater propaangas voor het verwarmen van het sanitaire blok, voor het verwarmen van water en voor de conciërgewoning.”

Homeproved: Vanwaar de keuze voor propaangas?

Leon Van Haelst: “Er liggen geen gasleidingen in de straat van de camping, dus aardgas was geen optie. Elektriciteit was dat wel, maar op onze camping staan een vijftigtal residentiële caravans. Als we die allemaal zouden verwarmen met elektriciteit, dan bestaat het risico op stroomonderbrekingen, omdat we niet genoeg ampère hebben. Propaangas was dus een logische keuze.”

Homeproved: Tevreden met die keuze?

Leon Van Haelst: “Absoluut, we hebben geen klachten. Propaan is een zuiver en milieuvriendelijk product en een gasinstallatie vertoont zeer weinig pannes. Verwarmen op mazout was ook een mogelijkheid, maar een stookolietank vereist veel meer onderhoud. Ik heb dat vroeger zelf ervaren, de installatie valt ongeveer twee keer per jaar uit. Dat heb je niet met propaan.”

Homeproved: Voor welke gastank hebben jullie gekozen?

Leon Van Haelst: “Wij hebben een contract met Primagaz afgesloten voor bovengrondse gastanks van 1.200 liter. De contracten voor gastanks lopen negen jaar. Wij huren een gastank, die Primagaz heeft geplaatst, en wij zijn verplicht om bij Primagaz gas af te nemen. We betalen ongeveer 70 euro per jaar voor de huur van een tank. De tanks worden ook regelmatig gecontroleerd door een gespecialiseerde gasinspecteur en deze persoon geeft na de keuring een attest. We hebben nog nooit problemen gehad, ook niet met de gaslevering. Als je belt, staat Primagaz er binnen de 24 uur om gas bij te vullen.”

Homeproved: Vind je het ook een veilige manier van verwarmen?

Leon Van Haelst: “De gastanks worden jaarlijks door de gasmaatschappij gecontroleerd, na afloop krijg je een keuringsattest. Moest er iets mis gaan, dan zal een veiligheidsklep de toestroom van gas afsluiten. Verder zijn de tanks zeer dik en zwaar en er moet al een hevige brand woeden voor er ontploffingsgevaar optreedt. Het blijft natuurlijk gas, maar met elektriciteit kan je ook kortsluiting krijgen.”

Propaan in staancaravans

Homeproved: De camping verdeelt ook propaangas?

Leon Van Haelst: “Een aantal vaste kampeerders hebben ook propaantanks geplaatst. Wij brengen hen in contact met de gasmaatschappij, waarmee ze een contract afsluiten. Sommige kampeerders komen maar tien keer per jaar tijdens de zomermaanden. Deze mensen hebben enkel gas nodig om te koken en hebben vaak voldoende aan een kleine gasfles. Die verdelen wij zelf niet, maar om de twee weken komt een verdeler langs die gasflessen bezorgt aan de kampeerders die dat wensen.”

“Wanneer je een grote gastank laat vullen, is propaan ongeveer 2,5 keer goedkoper dan gas in een kleine fles. Mensen die hier regelmatig verblijven in de winter en hun caravan moeten verwarmen met propaan halen dus voordeel uit een grote propaantank.”

Homeproved: Hoe groot zijn de gastanks van de residentiële kampeerders?

Leon Van Haelst: “Meestal plaatsen zij tanks van 1.200 liter, dat is voor ons een goede oplossing. Tanks van 600 liter zijn te klein als je jouw caravan met gas verwarmt, zeker als je ook tijdens de wintermaanden op de camping verblijft. Er bestaan ook grotere gasflessen van 46,5 liter. Als je niet permanent op de camping bent, is dat een oplossing. Maar als je dag en nacht verwarmt met deze flessen, moet je ze elke week vervangen. Gastanks van 1.200 liter moeten daarentegen gemiddeld één of anderhalve keer per jaar bijgevuld worden.”

Homeproved: Waarvoor gebruiken de kampeerders propaangas?

Leon Van Haelst: “Om te verwarmen en te koken. Sommige klanten hebben een eigen douche in hun caravan en gaan ook water verwarmen met propaangas.”

Homeproved: Hoeveel mensen hebben een gastank op de camping?

Leon Van Haelst: “In totaal staan er bij ons 45 tot 50 residentiële caravans, waarvan 10 tot 12 mensen een gastank hebben geplaatst. De mensen die hier regelmatig in de winter verblijven kiezen voor een gastank. Tourcaravans brengen kleine gasflessen mee.”

24/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?