Overschakelen van stookolie op gas in vier stappen

Overschakelen van stookolie op gas in vier stappen
Als je kiest om van stookolie op propaangas over te stappen, dan is dat in de eerste plaats om kosten te besparen. Een gasketel is goedkoper dan een stookolieketel en vergt minder onderhoud. Een stookolieketel moet je jaarlijks onderhouden, een gasinstallatie in Vlaanderen slechts om de twee jaar. Daarnaast bespaar je niet enkel op jouw portemonnee, maar ook op energie. Overschakelen van mazout op gas is dus ook een ecologische keuze. Een bonus voor onze planeet, en ze heeft het nodig!

Stap 1 : Propaan of aardgas?

Verwarmen op aardgas of propaan, wat zou je kiezen? Niet iedereen kan zich aansluiten op het aardgasnetwerk. Om te weten of jouw woning een aardgasaansluiting heeft, moet je jouw netwerkbeheerder contacteren. Als dit mogelijk is, zal jouw netwerkbeheerder de aanvraagprocedure starten en jouw gasmeter aansluiten. Indien je niet aansluitbaar bent op het aardgasnetwerk, is propaan de oplossing. Een belangrijk voordeel van propaan is dat de leverancier de volledige installatie en het onderhoud van de gastank voor zijn rekening neemt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Primagaz.

Stap 2 : Stookolietank verwijderen

Om een stookolieketel te verwijderen, moet je wettelijke veiligheidsvoorschriften respecteren. Je moet de stookolietank eerst ledigen, reinigen en gasvrij maken. Ondergrondse stookolieketels moeten uitgegraven worden. Als dit niet mogelijk is, moet je ze laten saneren door een erkende vakman. Hij zal de ketel vullen met zand of bio-schuim. De technieker zal dan een certificaat opmaken waarin hij verklaart dat het saneren van de stookolieketel is gebeurd volgens de wettelijke normen. Deze procedure kost ongeveer 600 tot 1.250 euro. Informeer bij jouw gemeente of je recht hebt op een premie voor het verwijderen of opvullen van jouw stookolietank.

Stap 3 : Nieuwe verwarmingsinstallatie kiezen

Bij Primagaz moet je niet investeren in een nieuwe gastank: je kan er een huren, in dit huurbedrag zit ook het onderhoud van de tank inbegrepen. Kies je best voor een ondergrondse of een bovengrondse gastank ? In samenspraak met jouw energie-adviseur wordt op basis van jouw geschat energieverbruik en de beschikbare ruimte de beste oplossing gekozen. Eens jouw gastank geïnstalleerd is, moet je ze door een erkend propaaninstallateur laten aansluiten op de verwarmingsinstallatie. We raden condensatieketels aan, die minder kooldioxide produceren en meer warmte produceren, met een rendement tot 108%. Wist je dat een oude verwarmingsketel maximum 60% gas omzet in bruikbare warmte? Dat is een duizelingwekkend verschil, zeker als je denkt aan de huidige energieprijzen.

Stap 4: Welke gasleverancier kiezen?

Primagaz is een van de belangrijkste propaangasleveranciers. Deze gasmaatschappij werkt samen met lokale transporteurs en levert zo propaan in heel België. Kies je toch voor aardgas, dan is het handig om weten dat je sinds de privatisering van de energiemarkt jouw gasleverancier in alle vrijheid kan kiezen.