Overschakelen van propaangas op aardgas

Verwarmen met aardgas of op propaan is milieuvriendelijk en geeft heel wat comfort. Je kan propaangas gebruiken voor het verwarmen, voor gashaarden en gaskachels of voor sanitair warm water. Ook koken op gas is heel aangenaam. Bovendien kan je aardgas en propaangas combineren met hernieuwbare energie, zodat je energie bespaart. Wil je overschakelen van propaangas op aardgas? Het is eenvoudiger dan je denkt!

1. Aardgasaanlsuiting

De meeste mensen kiezen voor propaangas omdat er geen aardgasaansluiting voor handen is op hun woonplaats. Dit is dus het eerste wat je moet checken. Contacteer hiervoor jouw netwerkbeheerder, de gegevens vind je op aardgas.be.

2. Gasinstallateur zoeken

Enkel een erkende gasinstallateur kan de installatiewerken uitvoeren en jou advies geven over verschillende gastoestellen. Neem dus contact op met een erkend en professioneel gasvakman.

3. Kies jouw toestellen

Waarvoor wil je aardgas gebruiken? Samen met jouw Cerga-installateur zal je een gasinstallatie kiezen en bepalen welke gastoestellen je nodig hebt.

Heb je al centrale verwarming? Dan moet je rekening houden met volgende aspecten:

  • Verwarmingsketel. Je hebt een gasketel nodig, deze kan door jouw gasinstallateur geplaatst worden. Als je al een propaangasketel hebt, dan kan je die gewoon voor aardgas blijven gebruiken.
  • Verwarmingselementen. Zijn jouw verwarmingselementen en leidingen nog in goede staat, dan kan je ze zonder problemen blijven gebruiken.
  • Heb je nog een oude stookolietank? Dan ben je er wettelijk toe verplicht om de oude brandstoftank die je niet meer gebruikt binnen drie jaar leeg te pompen, te reinigen en uit te graven. Als dit bouwtechnisch niet mogelijk is, dan moet je de tank laten opvullen. Hiervoor dien je een gespecialiseerde firma in te schakelen. Voor de verwijdering van jouw oude mazouttank geven sommige gemeentes een premie.

Heb je nog geen centrale verwarming? Dan kan je kiezen voor centrale verwarming op gas of voor een gashaard of gaskachel op aardgas.

4. Contacteer uw distributienetbeheerder en kies een leverancier

Jouw distributienetbeheerder zorgt voor de aansluiting op het aardgasnetwerk en zal jouw meter openen wanneer de binneninstallatie volledig in orde is. Jouw leverancier verzekert de aanvoer van aardgas tot in jouw woning.

16/03/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?