Ouderen wonen langer zelfstandig dankzij domoticasysteem voor senioren

assistentie bejaarde domotica

 Op eigen benen kunnen staan… niet enkel de droom van vele jongeren, maar ook de oudere generatie wilt zo lang mogelijk kunnen proeven van een vrij en zelfstandig bestaan. En waar kan dit beter dan in je hun stulpje? Om ervoor te zorgen dat ouderen langer kunnen thuiswonen, biedt een domoticasysteem voor senioren de oplossing!

Een domoticasysteem voor senioren: de digitale beschermengel

domoticasysteem voor seniorenNaarmate iemands leeftijd toeneemt, zullen bepaalde activiteiten in en rond het huis minder vlot verlopen. Het huis gaan inrichten in functie van de noden van de bewoner is een eerste noodzakelijk stap. Daarnaast, kan een domoticasysteem op maat van senioren helpen bij alledaagse handelingen. Hierdoor verloopt hun dagelijkse doen en laten heel wat vlotter en verkleint de kans dat de persoon in een risicosituatie verzeild geraakt. Dankzij een domoticasysteem afgestemd op zijn/haar levensstijl, wordt de senior heel wat zelfstandiger. De hulp van vrienden, buren, familie en zorgverleners is natuurlijk nog altijd welkom, maar zij hoeven nu minder vaak een oogje in het zeil te houden. 

Hoe werkt domotica?

Een domoticasysteem kan uitpakken met verschillende features die speciaal ingesteld worden ten behoeve van senioren. Deze voorbeelden verhogen het comfort én de veiligheid van de bewoner.

  • Allereerst, zorgt domotica voor de automatisering van bepaalde taken. De rolluiken, zonnewering of gordijnen elke dag optrekken en neerlaten? Een werkje voor het domoticasysteem! Onnodige verplaatsingen worden zo overbodig. Het licht uitschakelen wanneer iemand een kamer betreedt? Dankzij bewegingssensors gebeurt dat ook automatisch!
  • senior valHet systeem kan daarnaast uitgerust worden met een unieke veiligheidsfunctie: de bewoner krijgt een halsketting of polsband met een alarmknop. Die staat in contact met de noodcentrale. Een senior die niet meer goed te been is en struikelt terwijl hij naar de lichtschakelaar tast, kan dan op de knop drukken. Vervolgens wordt de noodcentrale op de hoogte gebracht die bij een dergelijke melding meteen een hulpverlener op pad stuurt naar de betreffende woning. Ook matsensoren kunnen alarm slaan wanneer ze een val hebben gedetecteerd.
  • Om de veiligheid nog verder te verhogen, kan er ook aan wat men noemt ‘leefbewaking’ worden gedaan. Bewegingssensoren gekoppeld aan het domoticasysteem slaan alarm wanneer er lange tijd geen actie wordt geregistreerd. Het alarmsysteem is ook van essentieel belang voor inbraakpreventie. Wist je trouwens dat een dergelijk systeem eveneens gas- en waterlekken vroegtijdig kan opsporen?
  • Gaat het om een senior die op regelmatige tijdstippen medicatie moet innemen? Ook dan kan domotica een geheugensteuntje bieden. Op voorgeprogrammeerde momenten, zal het systeem een melding geven. En moet de dokter bijvoorbeeld dagelijks de bloeddrukwaardes kennen? Ook die kunnen automatisch via het domoticasysteem voor senioren worden doorgestuurd.
  • Tot slot, heb je ook de mogelijkheid om andere diensten aan te vragen: boodschappen, maaltijden of een taxi? Bestel ze via het domoticasysteem!
20/07/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?