Ondergrondse gastank plaatsen | Interview met Johnny Geerts

Johhny Geerts (55) uit Overpelt installeert al tien jaar lang ondergrondse gastanks. We vroegen hem hoe dit precies in zijn werk gaat…

Een ondergrondse gastank plaatsen

Homeproved: Waaruit bestaat je job precies?

Johnny Geerts: “Ik werk deze maand drie jaar bij IBS als vrachtwagenchauffeur en kraanman. Wij doen regelmatig installaties van ondergrondse gastanks, ongeveer zes gastanks per week.”

Homeproved: Welke soorten ondergrondse gastanks bestaan er?

Johnny Geerts: “We plaatsen altijd propaangastanks bij particulieren. Zij plaatsen ondergrondse gastanks van 2.400, 3.600 of van 5.000 liter voor de centrale verwarming, sanitair warm water en/of koken op gas. De kleinste tanks zijn ongeveer 3 meter lang en een meter breed. Die van 3600 liter zijn 4 meter lang en een meter breed en de grootste gastanks zijn zeker vijf meter lang.”

Homeproved: Waarom zouden mensen kiezen voor een ondergrondse gastank?

Johnny Geerts: “Voor het uitzicht. Ik zou thuis ook een ondergrondse tank kiezen. Je ziet enkel de deksteen. Je mag er ook met de grasmachine over rijden of er fietsen op parkeren, maar niet met een auto. Een tank ligt namelijk maar 20 tot 25 cm onder het grondoppervlak. Normaal gezien komt er nooit iets aan zo’n tank. Het is een ijzeren tank met een pvc-mantel.”

Op twee uur is de klus geklaard

Homeproved: Hoe plaatsen jullie een gastank?

Johnny Geerts: “We werken altijd met twee personen. Wanneer we op een werf komen, graven we eerst zelf een put met onze minigraver. We zorgen dat de bodem waterpas ligt. Daarop komen betonnen dallen of welfsels, waarop we vervolgens de tank plaatsen met behulp van een kraan. Normaal gezien moeten we een put van 1m50 diep graven. Als het grondwater te hoog staat, werken we met dikkere welfsels en daarvoor moet de put 1m60 diep zijn. Op twee uur is zo’n klus meestal geklaard.”

Homeproved: Moet je bepaalde veiligheidsmaatregelen treffen?

Johnny Geerts: “Er komt altijd een keurder mee van Apragaz. Deze persoon controleert of de juiste afstand tegenover de perceelsgrenzen en de woning worden gerespecteerd. Hiervoor gelden dezelfde regels als bij bovengrondse gastanks.”

Door weer en wind

Homeproved: Wat vind je het leukste aan de job?

Johnny Geerts: “Het is geen slechte job! Je komt door heel België en bij heel veel verschillende mensen. Dat is plezant. We werken wel in weer en wind, maar bij ijzel in de winter zorgt IBS dat we niet naar de Ardennen moeten rijden, want dat is te gevaarlijk.”

Homeproved: Al speciale dingen meegemaakt tijdens het werk?

Johnny Geerts: “Ik doe dit al tien jaar, maar heb nog niets abnormaal meegemaakt. Het verloopt allemaal zoals het moet. We moeten regelmatig naar de Ardennen met onze vrachtwagen en dieplader, door de bossen en over smalle wegen. Soms moeten we de vrachtwagen op een kilometer van de plaatsing achterlaten en met de kraan verder rijden. Dat maakt onze job een tikkeltje avontuurlijk.”

 

26/10/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?