Nieuwe technologie in jouw huis?

Technologie heeft de laatste jaren een enorme evolutie meegemaakt. 10 jaar geleden hadden we bijvoorbeeld nog geen draadloos internet en we hadden ook nog geen digitale tv. Al deze nieuwe technologie heeft ook voor meer comfort en gebruiksgemak in onze woning gezorgd, denk maar aan de pauzeerknop van je digitale tv-box of handige domotica systemen

Maar die evolutie staat nog steeds niet stil. Aan een razend tempo komen er steeds nieuwe en vooral betere technologieën. Laten we dus even kijken hoe je huis er in de toekomst mogelijk gaat uitzien, en welke technologieën het leven nog makkelijker gaan maken!

Bestuur je huis via je smartphone of… gewoon met je vingers

In deze video bedient iemand het huis via een iPad. Lampen en andere toestellen worden met een eenvoudige druk op de iPad in- of uitgeschakeld. Het lijkt misschien science-fiction, maar er zijn bedrijven die hier wel degelijk mee experimenteren! Nog gekker wordt het als we dit gaan combineren met de Kinect technologie… dan wordt het in de toekomst misschien mogelijk om je toestellen te bedienen met je vingers! Een andere mogelijkheid is spraaktechnologie, Siri van Apple zou je evengoed kunnen integreren in je huishoudtoestellen!

Oledverlichting

Oled is een nieuwe verlichtingstechniek, die veel minder stroom verbruikt dan de huidige led verlichting. Ze wordt nu al gebruikt bij smartphones, maar in de toekomst kan deze techniek ook voor de verlichting in huis gebruikt worden. Het voordeel is een veel energiezuinigere woning!

Zonnecellen en zonnepanelen

In het straatbeeld zien we steeds meer daken die bedekt zijn met zonnepanelen. Er bestaan vandaag ook zogenaamde ‘fotovoltaïsche dakpannen’, of kortweg zonnedakpannen. Dit zijn dakpannen die, net als zonnepanelen, de energie van de zon in elektriciteit omzetten! Het grote voordeel is natuurlijk dat je geen zonnepanelen meer nodig hebt. In de toekomst zullen nieuwe gebouwen en gebouwen die gerenoveerd worden steeds vaker van deze dakpannen voorzien worden.

Modulair bouwen

Ook modulair bouwen vindt steeds meer zijn weg naar de mensen thuis. Vooral het energie-efficiënte effect trekt veel mensen aan. Er bestaan al modulaire meubels, zoals kasten en zetels, maar ook het bouwen zelf zal steeds vaker modulair gebeuren.

26/06/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?