TRENDRAPPORT – eigen woning kopen of bouwen nog haalbaar?

Gisteren vond de perspresentatie van het 2e trendrapport van Woningen Blavier plaats. Op een toepasselijke locatie, Living Tomorrow, kregen we de resultaten voorgeschoteld van de studie die Woningen Blavier uitvoerde bij 500 Belgen. Er blijkt heel wat werk nodig om de bouwdroom van veel Belgen & de toekomst van de bouwmarkt te vrijwaren…

De studie werd uitgevoerd bij 500 Belgen met plannen om te bouwen, verbouwen of een woning te kopen uit Vlaanderen (57%), Wallonië (31%) en Brussel (12%). De studie en analyse geven een duidelijk beeld van de intenties en voorkeuren van kandidaat-kopers, -verbouwers en -bouwers. Maar daarnaast krijgen we ook een goed idee van de impact van de crisis, de strenge regelgeving en de fiscale onzekerheid op het woonproject van de 500 respondenten.

Baksteen ligt zwaar op de maag door de crisis

Dat de Belg een baksteen in zijn maag heeft, is al veel langer geweten. Maar hoe het nu met die baksteen gesteld is, ten tijde van economische crisis, komen we dankzij het trendrapport te weten. Zo blijkt dat maar liefst 1/3e van de Belgen zijn bouw- of verbouwproject uitstelt door de crisis. Komt daarbij dat 2/3e een ontoereikend budget heeft en zijn bouwplannen dus niet kan uitvoeren.

Zo blijkt uit het trendrapport dat 70% van de Belgen die een woning of appartement wil kopen en 60% van de mensen die willen bouwen een budget van minder dan 250.000euro hebben, exclusief de kosten voor een bouwgrond. Een woning kopen is dus nog perfect mogelijk, een eigen huis bouwen wordt voor veel Belgen echter onmogelijk. Louis Amory, gedelegeerd bestuurder van Woningen Blavier zegt daar nog over “dat het maximum potentieel van de Belgen om een eigen woning aan te schaffen nu bereikt is”.


Energiezuinig bouwen in de lift, passief bouwen (nog) niet

Een positieve trend is dat steeds meer mensen zich bewust zijn van en bezig zijn met energiezuinig bouwen. Vorig jaar was maar liefst 1/4e (24%) van de bevolking helemaal niet op de hoogte van de normen voor energiezuinigheid. Dit jaar is dat getal gelukkig gezakt naar 16%. De Belg is dus wel sterk bezig met energiezuinig bouwen: zo is 40% zich bewust van het terugverdieneffect van energiezuinige technieken en erkent 1 op 4 de positieve impact ervan op het wooncomfort.

Volledig passief bouwen is echter nog te duur, mede door de (te) strenge normen en regelgevingen die de overheid oplegt. Bovendien is er ook te weinig architecturale vrijheid waardoor je in Wallonië bijvoorbeeld bijna geen passiefwoningen ziet aangezien platte daken daar in vele steden niet toegelaten zijn volgens de bouwschriften. De Belg wilt dus wel energiezuinig en zelfs passief bouwen, maar is daar jammer genoeg niet (altijd) toe in staat.

Er is dus nog heel wat werk nodig om het vertrouwen bij de kopers, bouwers en verbouwers op te krikken maar ook om de bouwmarkt te stimuleren zodat deze niet hetzelfde lot beschoren zal zijn als de slabakkende Belgische automarkt.

In de komende dagen en weken publiceren we meer diepgaande resultaten van het tweede trendrapport van Blavier over de toekomst van de Belgische bouwmarkt en de mogelijkheden van de Belg om te bouwen. Blijf via onze Facebookpagina op de hoogte van het laatste woon- en bouwnieuws!

09/11/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?