(ver)Bouwen met hout wint aan populariteit

(ver)Bouwen met hout wint aan populariteit
De baksteen in onze maag krijgt gezelschap! Volgens de Confederatie Bouw zou er bij 10 tot 15% van de nieuwbouwprojecten hout gebruikt worden. Van het gebruik van houten balken tot houtskeletbouw. Confederatie Bouw zetten daarom een houtbouwplatform op. Dé plek om je licht op te steken over bouwen met hout. In tegenstelling tot landen als Duitsland en Amerika waar houtbouw goed ingeburgerd is, houden we in België – bijna krampachtig – vast aan onze bakstenen. Toch levert het bouwen met hout je heel wat voordelen op.

De voordelen van houtbouw

Hout heeft diverse voordelen. Als natuurlijk materiaal zorgt het ervoor dat we ecologisch en duurzaam kunnen bouwen zonder een grote afvalberg achter te laten. Het restafval van een werf met houtbouw is aanzienlijk kleiner dan die bij een traditionele werf. Komt daar nog bij dat hout CO2 opslaat en zo dus onze ecologische voetafdruk verkleint. Houtbouw verloopt in de meeste gevallen ook een stuk sneller dan steenbouw. De diverse elementen worden vooraf gefabriceerd en moeten alleen nog geplaatst worden. Van weerverlet is er dan ook zelden sprake. Een houtbouwwoning kan dus niet alleen veel sneller opgeleverd worden maar kan ook sneller bewoond worden omdat het een droge bouwtechniek betreft. De hoge thermische waarde van hout zorgt ervoor dat de isolatiewaarde van de woningen gevoelig hoger ligt dan bij andere materialen. Het mag dan ook niet verbazen dat hout een uitstekend materiaal is voor passief en lage-energiewoningen. De hogere isolatiewaarde zorgt er bovendien voor dat je minder moet stoken wat je op termijn heel wat bespaart. Hout is een licht materiaal wat de mogelijkheden naar structuur en uitbreidingen toe quasi eindeloos maken. Daarnaast bespaar je uiteraard ook op de funderingen want deze moet minder draagkracht hebben dan bij een woning in steen. Het uitbreiden van een bestaande woning (in baksteen) met een houten aanbouw of een extra verdieping met houtbouw wint dan ook aan populariteit.

Is er ook een keerzijde?

Eén van de grootste nadelen van houtbouw is dat het soms zeer moeilijk blijkt om achteraf technische wijzigingen te maken. Voor je aan een dergelijk project begint, moet je dus goed nadenken welke voorzieningen je nodig hebt en waar je deze wilt inplannen. Houtbouw zou ook slechte punten behalen op vlak van akoestiek. Een goede aannemer kan je hier echter diverse oplossingen voor aanreiken zoals het integreren van andere constructiematerialen. Houtskeletbouw kampt tot slot ook met enkele hardnekkige mythes. Zo geven verschillende partijen aan dat houtskeletbouw veel onderhoud vereist en een groter risico oplevert bij woningbranden. De structuur is volledig behandeld om zowel onderhoudsarm of zelfs onderhoudsvrij als brandwerend te zijn. Alles hangt dan ook af van de buitenafwerking. Kies je voor onderhoudsvrije beplating, dan beperkt het onderhoud zich tot een minimum.

houtbouw woning - houtskeletbouwKies jij voor hout?

Dan zijn er enkele zaken om rekening mee te houden. Zo moet je jezelf eerst goed informeren om te weten welke methode je juist wilt toepassen. Daarnaast moet je op zoek gaan naar een betrouwbare partij. Niet iedere aannemer beschikt over de nodige kennis en know-how om houtbouwprojecten tot een goed einde te brengen. Een slechte plaatsing kan je bovendien zuur opbreken en kan al snel leiden tot vochtproblemen of erger. We raden je dus sterk aan om op zoek te gaan naar een betrouwbare partij die ook voldoende referenties kan voorleggen. Op het houtbouwplatform kan je jouw zoektocht naar gespecialiseerde ondernemers starten. Foto's: 3Bouw & Batisam