Een passiefhuis: energiezuinig wonen ten top!

Een passiefhuis: energiezuinig wonen ten top!
Een passiefhuis dankt zijn naam aan het feit dat het amper actief verwarmd moet worden. Het draait allemaal rond energiezuinigheid. Passiefhuizen zijn dan ook de meest milieuvriendelijke manier van wonen waarbij je maar tot 15 procent van de verwarmingskosten van een klassieke woning betaalt. Omdat je heel weinig verwarmingskoten betaalt, verdien je de meerinvestering terug. Maar het een blijft een manier van wonen waarvoor je vooral uit ecologische overwegingen kiest.

Een passiefhuis: optimale luchtdichtheid

Een passiefhuis ziet er niet anders uit dan een ‘gewoon’ huis. Het verschil is dat een passiefhuis alles optimaal geïsoleerd is en bovendien luchtdicht gebouwd. Een passiefhuis heeft doorgaans ook een compact bouwplan en ramen die op de meest zonnige kant van het huis georiënteerd zijn. Zo wordt de zon gebruikt wordt voor passieve warmtewinst. Het concept past duidelijk binnen energiezuinig wonen.

Een passiefhuis haalt warmte uit de omgeving

Een passiefhuis gaat nog een stap verder dan een lage-energiewoning. De regel is dat het energieverbruik voor verwarming minder dan 15 kWh per m2 bedraagt. Een passiefhuis benut zo veel mogelijk gratis energie uit de omgeving en haalt zijn warmte uit zonlicht, warmteverliezen van elektrische apparaten en warmterecuperatie bij mechanische luchtverversing.

Een passiefhuis gebruikt driedubbele beglazing

Centraal staat een heel doorgedreven isolatie van muren, vloeren en het dak. Verder wordt er driedubbele beglazing gebruikt en speciaal raamwerk. Een passiefhuisconstructie is bijna volledig koudebrugvrij en luchtdicht. Je moet er vooraf goed over nadenken dat je de raampartijen op een strategische plaats installeert. De kwaliteit van de lucht wordt gegarandeerd dankzij de ventilatie met warmteterugwinning.

85% minder energieverbruik

Energiezuinige huishoudapparaten en het gebruik van hernieuwbare energie (zonne-energie, warmtepomp, …) dragen bij tot de energiezuinigheid van passiefhuizen. Op die manier kun je tot 85% minder energie verbruiken dan in een woning die op een ‘normale’ manier gebouwd is.

Meerprijs van een passiefhuis

De meerprijs van een passiefhuis hangt in de eerste plaats af van de grootte van je huis, het aantal vierkante meter woonoppervlakte en de complexiteit van het ontwerp. Je moet rekenen op een meerkost van 30% van je woonbudget. Maar hoe groter en hoe complexer je huis, hoe meer budget je nodig hebt. Win dus vooraf voldoenden informatie in vooraleer je de stap zet.

Geen klassiek verwarmingssysteem nodig

De meerkosten voor de bouw van een passiefhuis gaan vooral naar extra isolatie, speciaal schrijnwerk en glas en naar de luchtdichte uitvoering van de constructie. Je bespaart ook geld doordat de investering in een klassiek verwarmingssysteem wegvalt. Aangezien de energiefactuur in een passiefhuis vier tot tien maal lager ligt dan in een klassieke woning, zal de investering in een passiefhuis op termijn wel renderen.