Een lekkend dak vermijden? Denk eens aan windveren

witte windveer klassieke woning

Een lekkend dak, insijpelend vocht, een koude tocht … klinkt niet echt aangenaam, toch? Toch is het realiteit als je je dakrand niet genoeg beschermd, waardoor die snel verouderd. De oplossing? Windveren! Windveren plaats je aan de buitenkant tegen je dakpannen of riet, waardoor sneeuw, wind en regen niet tot onder de dakbedekking geraken. En ze zien er nog eens erg leuk uit ook! Benieuwd? Lees dan snel verder.

Hout, kunststof of zink: voor elke woning een windveer

Wat het materiaal betreft, heb je de keuze tussen drie verschillende materialen: hout, kunststof en zink. De meest populaire keuze is al jaar en dag houten windveren. Hoe dat komt? De authentieke uitstraling. Zeker bij landelijke woningen zijn houten windveren een echte meerwaarde. De prijzen hangen af van het soort hout dat je kiest, maar vallen meestal goed mee. Zéker als je kiest voor multiplex. Het nadeel? Houten windveren hebben regelmatig onderhoud nodig om rotten te voorkomen.

straat gezellige woningen
Een houten windveer kun je schilderen in een kleur die helemaal bij jouw woning past.

Liever wat minder onderhoud? Dan kies je beter voor kunststof windveren. Ze zijn duurder, maar je hoeft het niet te schilderen en je hoeft je geen zorgen te maken over een snelle veroudering. De uitstraling is wel iets minder authentiek, maar dat maakt dat kunststoffen windveren dan weer ideaal zijn bij klassieke woningen.

windveren moderne woning
Windveren oubollig? Dat is allang achterhaald!

Tot slot kun je kiezen voor windveren van zink. Die geven je woning een heel unieke uitstraling. Niet alleen bij klassieke, maar ook bij moderne woningen zijn zinken windveren helemaal op hun plaats. Het nadeel hier? Ze zijn duurder dan hout of kunststof. Maar dat betekent meteen ook dat ze langer meegaan.

Windveren op tijd vervangen om erger te vermijden

Zeker bij houten windveren is het dus erg belangrijk om ze regelmatig te onderhouden. Maar ook je kunststof en zinken windveren kijk je het best toch af en toe na: je dakrand moet zo lang mogelijk meegaan! Zie je dat er toch hier en daar wat gaat rotten? Laat je windveer dan zo snel mogelijk vervangen door een vakman. Zo ben je meteen ook zeker dat de klus juist wordt uitgevoerd.

dakraam
De dakbedekking onder dit dakraam is perfect beschermd.

Windveren vervangen: het kostenplaatje

Hoeveel dat mag kosten, windveren vervangen? Hoewel dat afhangt van het materiaal en de vakman zelf, liggen de gemiddelde kosten tussen €60 en €100 per meter (inclusief plaatsing). Om ervoor te zorgen dat je niet voor onaangename verrassingen staat, vraag je het best bij verschillende vakmannen een gedetailleerde offerte aan. Zo weet je meteen wat te verwachten!

25/07/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?