Ecologisch bouwen steeds populairder

In Europa boekt ecologisch bouwen meer en meer terreinwinst. Om ervoor te zorgen dat deze groene trend zich verderzet, neemt ook België maatregelen om duurzaam bouwen en renoveren te stimuleren.

Het belang van ecologisch bouwen

Dat ecologisch bouwen aan een duidelijke opmars bezig is, kunnen we in de eerste plaats verklaren door de groeiende bewustwording rond de impact van de bouwsector op het milieu. Met z’n allen besteden we tegenwoordig meer en meer aandacht aan onze gezondheid en een gezond binnenklimaat.

Ecologisch bouwen: recyclage van bouwmaterialen

De bouwsector is verantwoordelijk voor bijna 50% van de CO2-uitstoot, hetzij door de levenswijze van de huiseigenaars, hetzij door het bouwproces zelf. Ecologisch bouwen wordt dan ook heel erg interessant in onze huidige maatschappij, vooral omdat je er veel energie mee bespaart en in een gezondere omgeving vertoeft. Bovendien heeft ecologisch bouwen als bijkomend voordeel dat er bouwmaterialen gerecupereerd kunnen worden. Hoe meer materiaal er gerecycleerd wordt, hoe minder er wordt geproduceerd en dat levert energiebesparingen, financiële voordelen en minder CO2-uitstoot op. Alleen maar voordelen dus!

Groene woningen bouwen

Ecologisch bouwen is meer dan zonnepanelen of een warmtepomp plaatsen. Ecologische woningen moeten aan een heel aantal criteria beantwoorden: duurzaamheid, energie-efficiëntie en het gebruik van de juiste materialen. Dankzij ecologisch bouwen wordt het milieu gerespecteerd en verhoogt de efficiëntie van woningen. Bovendien wordt er minder energie verbruikt en gaat de gezondheid van de huisbewoners erop vooruit.

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat ecologisch bouwen niet beperkt is tot nieuwbouwprojecten. Ook bestaande woningen die gerenoveerd worden, komen in aanmerking voor het concept van ecologisch bouwen.

Ontvang 100 euro/m2 voor een ‘voorbeeldige woning’ in Wallonië

Wallonië heeft een wedstrijd gelanceerd om ecologisch bouwen te promoten. Iedereen die op een duurzame en energievriendelijke manier wil bouwen of renoveren, kan aan ‘Bâtiments exemplaires Wallonie’ deelnemen. Kandidaten hebben tot 31 december 2012 om hun project in te dienen.

Financieel voordeel in Vlaanderen

Sinds 2009 heeft iedereen die in Vlaanderen ecologisch bouwt recht op een belastingvermindering van 20 à 40% gedurende een periode van 10 jaar. Vanaf 2013 kan dat voordeel oplopen tot 50% wanneer je huis beter presteert dan de vooropgestelde normen. Sommige vormen van ecologisch wonen kunnen zelfs voor de volle 100% ingebracht worden op de belastingaangifte.

10/11/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?