Een duurzame tuin? Begin met regenwater opvangen!

Ecologisch tuinieren met regenwater

Waarom zou je kostbaar drinkwater verspillen in je tuin, terwijl er in ons land meer dan voldoende regen uit de lucht valt om je planten mee te besproeien? Juist: regenwater opvangen is dé manier om zuiniger met water om te springen en zo je tuin duurzaam te maken. Maar hoe doe je dat dan? Is een regenwaterput nog wel ‘van deze tijd’? Wij maken je wegwijs.

Regenwater opvangen

Waarom regenwater opvangen?

Heb je even? We kunnen je namelijk eindeloos veel redenen geven om regenwater op te vangen in je tuin … Maar we houden het even bij deze drie:

  • Regenwater kun je gebruiken voor allerlei toepassingen in huis en tuin.
  • Regenwater gebruiken in plaats van drinkwater is … gratis!
  • Regenwater opvangen is duurzaam: je ‘recycleert’ het water dat de natuur voorziet.

Kortom, redenen genoeg om de plaatsing van een regenwaterinstallatie te overwegen. Hoe die precies werkt, leggen we hieronder uit.

Regenwaterinstallatie

Regenwater opvangenEen regenwaterput of -ton? Dat zijn oplossingen uit het verleden. Vandaag zijn er geavanceerde regenwaterinstallaties om regenwater efficiënt op te vangen en meteen in te zetten voor tal van toepassingen in en rond je huis. Hoe zo’n installatie werkt? In het kort:

  • Het regenwater dat op je dak terechtkomt, wordt opgevangen in een tank.
  • Het water in de tank wordt gezuiverd door een zelfreinigende filter.
  • Het gefilterde water wordt door een pomp via een afzonderlijk circuit door het huis verdeeld.

Een uitgebreide uitleg over de werking van een regenwaterinstallatie vind je in dit artikel over waterbeheer bij je thuis. Laat je altijd informeren door een expert!

Hoe het opgevangen regenwater gebruiken?

Je kleding wassen met regenwater raden we je niet aan. Maar er zijn tal van andere toepassingen mogelijk met jouw gefilterd regenwater: planten en struiken water geven, het toilet doorspoelen, de auto wassen, je terras dweilen, de tuinmeubelen schoonmaken, …

Ecologisch tuinieren met regenwater

 

08/06/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?