Duurzaam renoveren: mogelijkheden te over

Heb je een huis gekocht dat aan renovatie toe is? Hou dan zo veel mogelijk rekening met energie-efficiëntie. Duurzaam renoveren heeft alleen maar voordelen: voor het klimaat én je portemonnee!

Besparen dankzij duurzame energievormen

Eigenlijk is er in de vastgoedsector niets zo duurzaam als een (oude) woning te kopen en ze te renoveren. Zo waardeer je de woning op en kan je meteen volop de kaart van de duurzaamheid trekken. Duurzame oplossingen zijn legio: van zonnepanelen over warmtepompen tot dakisolatie. Resultaat? Je verbruikt minder energie waardoor er minder CO2 wordt uitgestoten en bespaart aanzienlijk op je energiefactuur.

Duurzaam renoveren voor een optimaal energieverbruik

Om te beginnen beperk je het energieverbruik door verspilling te voorkomen door een degelijke muur- en dakisolatie. Daarnaast maak je optimaal gebruik van hernieuwbare energie met bijvoorbeeld een zonneboiler of zonnepanelen. Voor de resterende energiebehoeften gebruik je de klassieke energiebronnen op een zo efficiënt mogelijke manier. Zo blink je niet alleen uit in duurzaam renoveren, maar verdien je de investeringen sneller terug.

Energie-efficiëntie en duurzame energiebronnen

Duurzaam renoveren draait in de eerste plaats om energie-efficiëntie en ten tweede over het gebruik van duurzame energiebronnen. We zetten hieronder de belangrijkste op een rijtje.

  • Isolatiemateriaal: Een woning met een hoge isolatiewaarde is belangrijk om energie te besparen. Ramen, deuren en het dak zijn de voornaamste aandachtspunten. Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal verkrijgbaar bij je doe-het-zelfzaak.
  • Dubbel of driedubbel glas: Dit levert een lager energieverbruik op en meer comfort. Bovendien geeft het je woning een aanzienlijke meerwaarde.
  • Zonnepanelen: Zonnepanelen kunnen niet ontbreken. De zon is zowat de meest duurzame energiebron die er bestaat. Ze leveren stroom en de overschot gaat terug naar het elektriciteitsnetwerk.
  • Zonneboiler: Je verkrijgt gratis en voor niets warm water dankzij een zonnecollector op je dak die verbonden is met een warmwaterreservoir.
  • Warmtepomp: Je gebruikt de natuur om duurzaam te verwarmen. Dankzij de lucht, de aarde of water bespaar je tot 70% op je verwarmingskosten.
  • Vloerverwarming: Je hebt hiermee een lagere temperatuur van het verwarmingswater nodig. De energie wordt beter benut en het is een vorm van duurzaam renoveren waarbij je efficiënt omgaat met fossiele brandstoffen. Bovendien geeft vloerverwarming een heel aangename warmte af.

De overheid stimuleert duurzaam renoveren. Ontdek hier meer informatie over energiepremies en subsidies.

24/01/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?