Cohousing, een nieuwe manier van leven

Cohousing, een nieuwe manier van leven
Cohousing is niet zomaar hetzelfde als samen wonen. Bij cohousing heb je als gezin nog altijd je eigen, volwaardige huis en zijn er enkele ruimtes gedeeld. Bovendien is elk cohousingproject is anders. De bewoners bepalen zelf welke ruimtes ze delen: alleen de tuin, of ook de keuken, woonkamer … Cohousing gaat in essentie niet om het delen van ruimtes, maar om het delen van een leefomgeving.

Waar komt cohousing vandaan?

Cohousing is ontstaan in het studentenmilieu. Studenten beschikken op kot vaak over verschillende gemeenschappelijke ruimtes. Dat concept is vervolgens overgenomen door vrijdenkende personen die het kotgevoel een stap verder wilden nemen. In België staat volwaardige cohousing, waarbij je het onder-de-kerktoren-gevoel nastreeft, nog in kinderschoenen. In de Verenigde Staten zijn er echter al honderden groepen van cohousers die samen eten, samen leven en samen beslissingen nemen zonder de privacy van hun eigen gezinswoning te verliezen. Toch zijn er ook in België al verschillende ambitieuze projecten opgezet, zoals Cohousing Kortrijk en BotaniCo in Leuven. co-housing gevel

Modern vraagstuk

Als je in een verstedelijkt gebied woont, kom je in het dagelijkse leven andere knelpunten tegen dan wie op het platteland woont. Het ruimtegebruik, de veiligheid, een vertrouwde omgeving voor je kinderen en vele andere vragen moeten creatief ingevuld worden door de stadsbewoners.Cohousing vormt een antwoord op deze vraagstukken door een kleine traditionele dorpskern te na te bootsen met enkele gezinnen. Zo ontstaat er een vertrouwde omgeving waar iedereen elkaar kent en waar je kinderen in een veilige omgeving kunnen spelen en opgroeien.

Voordelen

Het grootste voordeel is het economische aspect. 'Diensten' delen, zoals samen koken, op de kinderen passen, carpoolen en in het huishouden helpen, kunnen je geld en tijd besparen. Je kunt ook groepsaankopen doen om nog meer te besparen. Ook emotioneel ontstaat er een netwerk waarop je terug kunt vallen. Kinderen leren er spelen en delen terwijl ouderen niet sociaal geïsoleerd raken. co-housing

Drempels

Voor je aan cohousing gaat doen, zijn er verschillende zaken waarover jij en je gezin goed moeten nadenken:
  • Verantwoordelijkheid: In een cohousingproject moet je nieuwe en andere taken op jou nemen dan wie in een gezinswoning verblijft. Wil je deze verantwoordelijkheden nemen?
  • Beslissingsrecht afstaan en delen: Als je aan cohousing doet, beslis je over verschillende zaken in groep. Soms zullen de groepsbeslissingen overeenstemmen met jouw voorkeuren, soms niet.
  • Gemeenschappelijke diensten worden door iedereen betaald, ook wanneer je er geen gebruik van maakt. Uiteraard kun je wél duidelijke afspraken maken over welke uitgaven persoonlijk en welke gemeenschappelijk zijn.