Bijna-energieneutraal bouwen: 49% van kandidaat-bouwers wil nu al

Bijna-energieneutraal bouwen: 49% van kandidaat-bouwers wil nu al
De nieuwe BEN-standaard zal pas vanaf 2021 verplicht zijn voor nieuwbouwwoningen. Toch wilt 49% van de kandidaat-bouwers nu al BEN of Bijna-Energieneutraal bouwen. De Belg is dus gewonnen voor het ecologisch bouwen en wonen. Om ook die andere 51% over de streep te trekken, werd onlangs de portaalsite www.BEN-architect.be gelanceerd.

Bijna energieneutraal bouwen logoInformeer jezelf en vind de juiste BEN-architect

Bijna-energieneutraal bouwen levert alleen maar voordelen op. Het is goed voor het milieu, het beperkt ons energieverbruik en zo ook onze energiefactuur. De keerzijde is echter dat er een grotere investering vereist is om je woning te laten voldoen aan de strenge eisen en normen. Momenteel mag het maximale E-peil voor nieuwe woningen nog E60 bedragen maar vanaf 2021 wordt dat gehalveerd naar E30. Dit brengt echter wel een grotere investering met zich mee. Zo zou een BEN-woning al gauw tot 10% meer kosten dan een traditionele woning. Toch blijkt de helft van de kandidaat-bouwers nu al bereid om die investering te maken. Om bouwheren warm te maken voor BEN, werd in 2014 het concept ‘BEN-voorloper’ in het leven geroepen. Intussen zijn er al meer dan 548 BEN-voorlopers – vooral architecten en bouwdeskundigen – die ervaringen hebben met BEN-projecten. Toch blijkt er nog een grote nood naar een duidelijke omkadering voor zowel professionelen als particulieren. Daarom lanceerde de Vlaamse architectenorganisatie NAV de nieuwe portaalsite www.BEN-architect.be waar zowel particulieren als professionelen terecht kunnen voor meer info. Naast praktische informatie vind je er bijvoorbeeld ook ‘de praktische bouwgids voor je woning’. Deze bevat concrete informatie en vertelt je bijvoorbeeld aan welke eisen je BEN-woning moet voldoen, welke fasen je doorloopt bij de bouw van een BEN-woning en wat de aandachtspunten zijn bij iedere fase. Daarnaast kan je ook op zoek gaan naar BEN-projecten en architecten en kan je de nieuwbouw- en renovatieblog van twee BEN-koplopers volgen.

Wat met BEN renoveren?

Niet iedereen heeft het nodige budget om een volledige nieuwbouw te bouwen die ook nog eens BEN is. Gelukkig kan je ook BEN-renoveren. Zo zijn er heel wat verouderde woningen waarvan je het E-peil sterk kan terugdringen met een renovatiebudget van 50.000 à 60.000. Het grote voordeel is dat je bij woningen die ouder dan 5 jaar zijn, geniet van 6% btw i.p.v. 21%. woning bijna-energieneutraal renoveren Verschillende bedrijven uit de Saint-Gobain groep stapten samen met Reynaers, Sigma, Velux en denc! Studio in het Start2renovate-project om te bewijzen dat het mogelijk is. Het resultaat is de knappe woning hierboven. De bedrijven pakten deze alleenstaande woning uit de jaren ’50 aan met een E-peil van 546 en een K-peil van 285. Veel te hoog dus met als gevolg een zware energiefactuur. Door verschillende essentiële punten aan te pakken, kon het E-peil stelselmatig verlaagd worden naar amper 28! Het K-peil daalde mee naar 33. Hiervoor pasten de bedrijven in samenwerking met het Gentse architecten- en studiebureau denc! diverse technieken toe. Onderstaande grafiek geeft dan ook duidelijk weer hoeveel winst iedere aanpassing oplevert:
  • Dakisolatie = 41%
  • Buitenschrijnwerk = 9%
  • Muurisolatie = 21%
  • Vloerisolatie = 10%
  • Luchtdichtheid = 4%
  • Ventilatiesysteem = 4%
  • Verwarming van warm water = 7%
  • PV-panelen = 4%
Bijna-energieneutraal renoveren - denc studio Het resultaat is dus een E-peil van amper 28 – en dus mooi binnen de norm – en een energiefactuur van amper 60euro per maand voor een woning waarvan ook de zolder volledig afgewerkt is. Wat het totale kostenplaatje voor de renovatie bedroeg werd jammer genoeg niet meegegeven. Je kan echter wel met bovenstaande punten berekenen hoeveel een renovatie je zou kosten voor je eigen woning of een woning die je op het oog hebt. De knappe woning bovenaan is één van de projecten op de nieuwe BEN-website en werd gerealiseerd door Ir. Arch. Lieselotte Steurbaut