Betaalbaar wonen doe je zó!

Betaalbaar wonen doe je zó!
De Belg heeft een baksteen in de maag, maar tegenwoordig is het niet meer zo evident om zelf een huis te bouwen. Bovendien hebben jongeren vandaag geen haast om een huis te kopen en gaan ze op zoek naar budgetvriendelijke alternatieven. Wij zetten alvast enkele mogelijkheden op een rijtje!

Cohousing om de kosten te drukken

Een huis delen

Cohousing is vooral bekend bij jonge mensen die in de stad wonen. Als student of startende werker lijkt het soms onmogelijk om een betaalbaar stekje te vinden. Met cohousing geniet je van de luxe van een ruim appartement of huis zónder op het einde van de maand in het rood te gaan. Bovendien is cohousing een uitgelezen kans om nieuwe mensen te ontmoeten. Betaalbaar wonen Een andere betaalbare, maar tijdelijke optie is antikraak-wonen. Je woont in een huis dat gehuurd wordt door bedrijven. Doordat het pand bewoond is, voorkom je bijvoorbeeld diefstal of verloedering. Je sluit geen huurcontract, maar een bruikleencontract af. Een nadeel: je niet weet hoe lang je er kan blijven wonen.

Kangoeroewonen: leuk en betaalbaar!

Betaalbaar wonenKangoeroewonen is een leuke mix van oud en jong die samen onder één dak wonen. Het concept is simpel: twee gezinnen wonen samen in hetzelfde huis of op één stuk grond. Meestal laat een gezin een of meerdere grootouders inwonen, maar het concept breidt zich nu ook uit naar meerdere gezinnen die een woning delen. Je hebt je eigen woonst maar deelt enkele gemeenschappelijke ruimtes zoals de tuin en garage. Iedereen behoudt zijn eigen privacy maar kan tegelijk ook beroep doen op elkaars hulp.

Voordelen

Financieel is kangoeroewonen een grote meerwaarde. Je energiefactuur ligt een stuk lager en je kan dingen zoals een grasmaaier of zelfs een auto gezamenlijk aankopen. Ook sociale factoren spelen een belangrijke rol. Nieuwe mensen ontmoeten, gezellig samen eten, op elkaars kinderen passen:allemaal reden om te kiezen voor een kangoeroewoning! Ten slotte is het belangrijk om goede afspraken te maken met de andere bewoners. Jij wilt toch ook niet elke week opdraaien voor het buitenzetten van de vuilniszakken?