Batibouw 2012: nieuwe trends en soorten bakstenen!

Wienerberger is een grote fabrikant van gevelstenen en dakpannen. Homeproved ging op de Batibouw stand van Wienerberger informeren naar de laatste trends in de wereld van de bakstenen en nieuwe soorten bakstenen. Een verslag.

Gesmoorde gevelstenen

De firma staat op Batibouw 2012 met enkele nieuwigheden. Zo zijn er de gesmoorde gevelstenen, dit zijn lange, platte bakstenen in verschillende grijstinten. Na het bakproces krijgen deze bakstenen nog een extra behandeling in de smooroven, met een lichtgrijze of donker grijze baksteen als resultaat. De collectie is enorm in trek bij architecten.

Smalle, lange soorten bakstenen

Ook de lange, smalle formaten van bakstenen blijven een ware trend in de moderne woningbouw. Ze worden meestal als gelijmde bakstenen toegepast, zodat je echt de stapeling van de bakstenen ziet en een heel architecturale look krijgt.

De eco brik

Wienerberger, bedrijf dat vorig jaar nog de Eco Award in ontvangst mocht nemen op Batibouw, ontwikkelt ecologische renovatieoplossingen. Zo is er de eco brik, een dunne gevelsteen die ervoor zorgt dat je dezelfde muurdikte behoudt, maar toch meer isolatie in jouw muur kan aanbrengen. Met de ecobrik kan je ook meer isolatie aanbrengen en op die manier naar passiefwoning of lage energiewoningen streven. Daarnaast heeft Wienerberger ook systemen ontwikkeld voor het isoleren van een bestaande gevel. Op deze bestaande gevel wordt dan isolatie gekleefd, en vervolgens worden een wapeningslaag en steenstrips aangebracht. Zo krijg je de look van gewone bakstenen, maar ook extra isolatie. Bovendien kan je de isolatie aan de buitenkant van de muur plaatsen, en ondervind je niet de last van het afbreken van muren. Met dit systeem van isolatie krijg je met andere woorden een mooie nieuwe gevel en een perfect geïsoleerde woning.

Gevelpannen

We hebben er al eerder over geschreven op Homeproved: een alternatieve gevelbekleding met gevelpannen of leistenen is in! Ook Wienerberger speelt in op deze trend, met een kleipan specifiek voor de gevel. Deze keramische kleipannen zijn duurzaam, stootvast en je kan er makkelijk achter isoleren. Bovendien zijn de pannen goedkoop en je kan ze makkelijk laten plaatsen door jouw dakdekker. Om dak en gevel in hetzelfde materiaal te bekleden bestaat er ook nog een tweede, duurdere oplossing: gebakken leien. Deze zijn in verschillende kleuren en in een blinkende of matte uitvoering verkrijgbaar. Het voordeel van het uitvoeren van dak en gevel in hetzelfde materiaal is dat je jouw isolatieschil kan doortrekken en dakgoten onzichtbaar kan verwerken in de bekleding.

Geglazuurde bakstenen

Blinkende en geglazuurde bakstenen waren enorm in tijdens de jaren ‘60 en ’70, en nu komen ze terug. Je kan geglazuurde bakstenen verkrijgen in alle kleuren en gebruiken om jouw ganse gevel uit te voeren of gewoon enkele speciale kleuraccenten te leggen. Ze worden zowel binnen als buiten toegepast.

Bakstenen met relief

Ook bakstenen met ruwe, grove structuren vallen op in het Wienenberger gamma. Dit effect wordt verkregen door aan de gladde strengperssteen bepaalde bewerkingen of houtschilfers toe te voegen in het bakproces.

Nieuwe kleurenmengelingen

Tot slot merken we ook de nieuwe kleurenmengelingen op. Bij Wienerberger kan je kiezen voor klassieke patronen of jouw eigen steenmix samenstellen. Origineel!

 

03/03/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?