Alternatieve woonconcepten: de groepswoning

Alternatieve woonconcepten: de groepswoning
Passiefhuizen en lage-energiewoningen rijzen als paddenstoelen uit de grond, maar tegelijkertijd horen we ook wat kritische stemmen opgaan. Een alternatief voor duurzaam bouwen dat we de laatste tijd steeds vaker zien is groepswoningbouw. Wat is een groepswoning precies?

Wat is een groepswoning?

Een groepswoning is een woning waar meerdere gezinnen of personen samenleven, met privévertrekken en gemeenschappelijke delen. Concreet betekent dit dat een gebouw of gebouwencomplex in verschillende wooneenheden wordt onderverdeeld waarin verschillende gezinnen wonen die een gemeenschappelijke tuin en/of garage delen.

Misverstanden over groepswoningen

1. Groepswoningen zijn sociale woningen

In België zijn we al snel geneigd om groepswoningen met sociale woningen te associëren. Dit is echter niet noodzakelijk zo. Vandaag de dag werken heel wat gerenommeerde architectenbureaus aan kwaliteitsvolle en duurzame groepswoningen, want groepswoningbouw kan goed gebouwd, knap ontworpen, prettig gelegen, aangenaam om wonen, duurzaam en betaalbaar zijn.  Groepswoningbouw is ook een meerwaarde voor de omgeving: hier wordt een vervallen wijk terug opgeladen, daar krijgt een banale omgeving meer herkenbaarheid. Deze woonvorm biedt dan ook nog heel wat uitdagingen voor de toekomst.

2. Groepswoningen doen afbreuk aan de privacy

Wonen in een gegroepeerde woonvorm betekent niet dat men afstand doet van elke vorm van individualiteit. Om een voorbeeld te geven: enkele gezinnen kopen samen een grote bouwgrond waarvan ze de kosten delen. Het perceel wordt vervolgens in verschillende loten opgedeeld en de gemeenschappelijke delen worden vastgelegd. Elk gezin bouwt dan een woning die beantwoordt aan zijn behoeften en architectuur, maar er wordt gezorgd dat de stijlen bij elkaar passen. Het resultaat is een aantal gegroepeerde woningen, waarbij elk gezin zijn privéleven en individualiteit behoudt.

De voordelen van groepswoningbouw

  • Het ruimteverbruik wordt beperkt en het doel om de bebouwing in Vlaanderen te verdichten - zoals werd bepaald in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen – wordt nagestreefd.
  • Het energieverbruik wordt beperkt.
  • De solidariteit en participatie van alle bewoners wordt bevorderd.
  • Keuze voor kwalitatieve en betaalbare architectuur.