Niet voor muurbloempjes. Welke verftechniek is jouw favoriet?

Niet voor muurbloempjes. Welke verftechniek is jouw favoriet?

Een nieuw laagje verf op de muur kan wonderen doen voor de ruimte. Gebruik je een originele verftechniek, dan zorg je pas echt voor een make-over, zonder het hele huis te moeten verbouwen. Welke techniek is jouw favoriet en wil jij wel eens uitproberen?

Ombré: van het kapsalon naar de muur

Bij deze verftechniek creëer je een schaduweffect door 2 kleuren in elkaar te laten overgaan. Volg je dit stappenplan, dan kan je het zelfs zelf:

  1. Kies 2 kleuren. Dat kunnen 2 tinten van eenzelfde kleur zijn of net een creatieve colourblock.
  2. Teken een lijn op de muur (meestal horizontaal) waar je de kleuren wil laten samenkomen.
  3. Schilder de 2 'vlakken' in de gewenste kleur.
  4. Meng beide kleuren voor de overgang.
  5. Breng het ombré effect aan op de muur. Dat kan op 2 manieren: met een spons (de eenvoudigste methode) of met 2 rollers & een blokkwast.
ombre verftechniek
Het ombré effect op deze muur geeft een aquarel-achtig gevoel.

Lambrisering & sjablonen: leve afplaktape

Minder technisch, maar minstens even mooi: het lambrisering-effect & sjablonen op de muur. Bij deze verftechnieken ga je aan de slag met afplaktape.

Voor de lambrisering zorg je voor een horizontale lijn (meestal op 1,30 m hoogte) waaronder je een andere, meestal donkerdere kleur aanbrengt. Let op: gebruik een waterpas! Je wil echt geen scheve lijn op je muur.

Bij sjablonen heb je iets meer vrijheid. Ofwel gebruik je de tape zelf als sjabloon, ideaal voor geometrische figuren & patronen. Anderzijds kan je ook kant-en-klare sjablonen kopen die je met tape op de muur bevestigt.

verftechniek: patineren

Patineren of craqueleren voor een doorleefde look

-

Hoewel patineren en craqueleren verschillende technieken zijn, zorgen ze beide voor een oude, antieke look.

Bij patineren worden dieper gelegen delen of kleine beschadigingen extra in de verf gezet (letterlijk & figuurlijk). Er bestaan verschillende patineer-technieken; zo kan je werken met was, glaceerverf of een kant-en-klaar patineerproduct.

-

-

-

De combinatie van de verftechniek op de muur en het minimalistische meubilair laat de muur spreken. Foto bij marieclairemaison.com (Pinterest).

gecraqueleerd tafeltje

Ook craqueleren zorgt voor een verweerde uitstraling, maar op een andere manier. Bij deze verftechniek lijkt het alsof de verf gebarsten is.

Dat gebladderde effect wordt gecreëerd door op de eerste, opgedroogde verflaag een laag craqueléverf aan te brengen. Wanneer die opgedroogd is, volgt de laatste verflaag & komen de 'barsten' tevoorschijn.

Beide technieken zijn ook erg populair voor meubels!

Dit gecraqueleerde tafeltje ziet eruit alsof het écht antiek is (maar niets is minder waar). Foto bij deco-cool.com (Pinterest).

-

Speciale verfsoorten voor speciale effecten

Naast een specifieke verftechniek, kan ook de verfsoort zelf voor een bijzonder effect zorgen. We zetten onze 3 favorieten op een rijtje:

Tadelakt

Tadelakt is een kalkpleister afkomstig uit Marokko. De grootste troeven? Het materiaal is waterdicht & vochtwerend, 100% natuurlijk & heeft een prachtige, authentieke uitstraling.

Betonstuc

Betonstuc is de vreemde eend in de bijt. Het is immers geen echte verf, maar een mengsel dat voornamelijk bestaat uit cement, hars & pigment. Deze afwerkingslaag zorgt voor een stoere betonlook en kan je doortrekken op de vloer.

Metallic

Mag het schitteren? Dan is metallic verf misschien wel iets voor jou. In de verf zitten kleine deeltjes die het licht weerkaatsen, waardoor er een prachtige glinstering ontstaat. Speels & uniek!