Netvergoeding voor zonnepanelen vanaf 1 januari 2013

Netvergoeding voor zonnepanelen vanaf 1 januari 2013
Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk is dan toch de beslissing gevallen. Vanaf 1 januari 2013 zullen eigenaars van zonnepaneleninstallaties een netvergoeding moeten betalen voor de stroom die ze in het elektriciteitsnet injecteren. De netvergoeding is een vergoeding die je als eigenaar van een zonnepaneleninstallatie kleiner dan 10 kW moet neertellen om gebruik te maken van het elektriciteitsnet. Als eigenaar van zonnepanelen zal je immers elektriciteit afhalen en injecteren, al naargelang de capaciteit van je installatie. Eigenaars van zonnepanelen hebben de keuze uit twee mogelijkheden: ofwel betalen ze een forfaitair bedrag per kilowatt, ofwel installeren ze een zogenaamde slimme meter, en betalen ze voor de hoeveelheid elektriciteit die ze effectief afhalen en injecteren.

Forfaitair bedrag

Wanneer je een forfaitair bedrag per kW betaalt, zal de vergoeding die je moet betalen afhangen van jouw distributienetbeheerder. Gemiddeld bedraagt de vergoeding per kW 53 euro. Heb je dus een installatie met een capaciteit van 4,5 kW, dan zal je dus jaarlijks 238,5 euro moeten betalen.

Slimme meter

Kies je voor een slimme meter, dan zal je vergoeding afhangen van wat je effectief in het elektriciteitsnet injecteert (de zogenaamde injectievergoeding) en wat je afhaalt van het elektriciteitsnet (de normale distributiekosten zoals iedereen die betaalt).

Voordeligste oplossing?

De vraag die natuurlijk op ieders lippen ligt: welke methode is de meest voordelige? Ofwel, welke methode kost mij het minste geld? Volgens de CREG, de Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas, hangt dit af van je verbruik. Wanneer je veel van je eigen elektriciteit meteen opgebruikt, dan kies je best voor een slimme meter, aangezien je in zo’n situatie het elektriciteitsnet weinig gebruikt. CREG geeft aan dat mensen met een verbruik van eigen energie groter dan 78% best voor de slimme meter kiezen. Veel mensen gebruiken hun energie echter ’s avonds, wanneer de zon niet schijnt. In zo’n situatie is het dus beter om te kiezen voor een forfaitair bedrag, zegt de sectororganisatie van de zonnepanelen. Ze geven bovendien aan dat mensen rekening moeten houden met de meerkost voor de meter. Die bedraagt, afhankelijk van de installatie, tussen 180 euro en meer dan 300 euro.