Wat zijn de voor- en nadelen van modulair bouwen?

Wat zijn de voor- en nadelen van modulair bouwen?
Bouwen is duur, waardoor een traditionele woning voor heel wat mensen niet meer haalbaar is. Modulaire woningen vormen een budgetvriendelijk alternatief, op maat van wie niet zo vaak thuis is en weinig behoefte heeft aan een luxueuze afwerking. Zulke woningen worden opgebouwd met vooraf geassembleerde onderdelen die op de bouwwerf in enkele dagen tijd aan elkaar worden gemonteerd. Ze combineren de voordelen van bouwen in hout of staal met die van traditioneel bouwen. Klinkt interessant? We zetten de voor- en nadelen van modulair bouwen op een rijtje.

Wat is modulair bouwen?

Modulair bouwen kun je vergelijken met Tetris spelen: je stelt een woning samen met verschillende ‘blokken’, die vooraf in een atelier zijn vervaardigd. Die onderdelen arriveren kant-en-klaar op de werf. Vaak zijn sanitair en elektriciteit al voorzien. Vervolgens wordt alles tot één geheel gemonteerd, waarna de woning instapklaar is. Modulaire woningen spelen in op het gebrek aan woonoppervlakte dat zich door de bevolkingsgroei stilaan laat voelen. Daarnaast zijn modulaire woningen ook een manier om tegemoet te komen aan de steeds strengere Europese energienormen. modulair bouwen

De voordelen

  • Modulaire woningen zijn goedkoper dan traditionele woningen. Je moet rekenen op 50.000 à 60.000 euro per unit van zo’n 40 vierkante meter. Dat is inclusief badkamer, keuken, afwerking en levering.
  • Door die goedkopere prijs per vierkante meter, is er ruimte om te investeren in ecologische systemen om te verwarmen en elektriciteit op te wekken. De meeste modulaire woningen voldoen al aan de energienormen die in 2021 gehaald moeten worden.
  • De levertijd van een modulaire woning is slechts twee à vier maanden. De plaatsing en montage ter plekke duurts slechts enkele dagen.
  • Op de bouwwerf blijft er nauwelijks afval over.
  • De gevel kan op verschillende manieren afgewerkt worden. Aan de buitenkant verschilt een modulaire woning niet zo veel van een traditionele woning.
  • Indien gewenst kun je je woning later makkelijk uitbreiden met extra units.

De nadelen

  • Voor modulaire woningen gelden dezelfde bouwvoorschriften als voor een traditionele woning.
  • Sommige types modulaire woningen moeten tegen een bestaande woning geconstrueerd worden.
  • Modulair bouwen kampt momenteel nog met een (onterecht) imagoprobleem. Dat heeft ook zijn impact op de verkoopwaarde van dit soort woningen. Toch is die perceptie stilaan aan het veranderen.