Meten is weten: dit zijn belangrijke standaard afmetingen in je woning

Meten is weten: dit zijn belangrijke standaard afmetingen in je woning

(Ver)bouwplannen? Dan heb je vast en zeker een idee van je droomwoning, maar hoeveel ruimte heb je nodig? Hoe hoog moeten je stopcontacten hangen? Wat is de standaardhoogte van een plafond? Van de hoogte van een binnendeur tot de afstand tussen het keukeneiland en de kastenwand: dit zijn de belangrijkste afmetingen in huis.

Uiteraard zijn alle afmetingen in een woning persoonlijk en, op de wettelijke vereisten na, aan te passen aan jouw noden en wensen.

living met hoge plafonds

Algemene afmetingen

Laten we beginnen bij het begin. Doorheen de hele woning zijn er standaard afmetingen die terugkeren:

  • Binnendeuren. Binnendeuren hebben een gemiddelde hoogte van 200 - 230 cm en een breedte tussen 63 en 93 cm.
  • Plafonds. Tegenwoordig zijn hoge plafonds weer in, en terecht. Houd zeker een minimumhoogte aan van zo'n 250 cm.
  • Kastdiepte. Daarnaast heb je ook opbergruimte nodig doorheen het hele huis. Een standaard kleerkast of keukenkast heeft een diepte van 60 cm, terwijl boekenkasten maar 30 cm nodig hebben.

Hoge plafonds zijn terug van weggeweest & laten de ruimte spreken. Foto bij homebunch.com (Pinterest).

De keuken

In de keuken moet alles bovenal gebruiksvriendelijk zijn. Daarom is het goed volgende afmetingen in je achterhoofd te houden:

  • Aanrecht. De standaarddiepte van een aanrecht is, net zoals de kasten, 60 cm. Wat de hoogte betreft, liggen de afmetingen tussen 90 en 95 cm. Je kan die tegenwoordig aanpassen aan je lengte.
  • Afstand tussen keukeneiland & kastenwand. Om voldoende plaats te hebben, maar ook niet te ver te moeten lopen, is de ideale afstand tussen je kookeiland en het aanrecht of de kastenwand zo'n 100 cm, met 70 cm als absolute minimum en 140 cm als aanbevolen maximum.
  • Dampkap. Wat de hoogte van je dampkap betreft, raden we aan deze minimaal 65 cm en maximaal 80 cm boven de kookplaat te hangen. Meer info over de ideale hoogte voor je dampkap vind je in dit artikel.
keuken met veel ruimte
In deze keuken zijn de kasten 60 cm diep. Tussen het aanrecht en het kookeiland is meer dan voldoende ruimte.

De badkamer

Naast de keuken is ook de badkamer een plaats waar afmetingen een belangrijke rol spelen, zowel voor de veiligheid als uit praktische overwegingen.

  • Bad. Een ligbad neemt heel wat plaats in beslag. Een gewoon bad is 170 cm lang en 70 cm breed. Een 2-persoonsbad is 10 cm langer en 10 cm breder (180 x 80 cm).
  • Douche. De afmetingen van een standaarddouche zijn 90 x 90 cm. Een moderne inloopdouche kan je echter zo groot maken als je zelf wil.
  • Wastafel. De wastafel wordt meestal op een hoogte van 80 - 95 cm geplaatst. Die hoogte kan je aanpassen o.b.v. je lengte. De diepte is gemiddeld 50 cm. Kies je voor een enkele wastafel, dan reken je op zo'n 75 cm breedte. Voor een dubbel exemplaar heb je ongeveer 140 cm ruimte nodig.
  • Toilet. De standaardhoogte voor een toiletpot is 40 cm, gemeten vanaf de vloer tot de bovenste rand van de wc-pot. Ook de breedte is ongeveer 40 cm. Reken aan beide zijden ook minimaal 20 cm rond de wc. Heb je een aparte toiletruimte, dan houd je als minimale afmetingen het best 100 x 140 cm aan.
badkamer met standaard afmetingen
In deze badkamer werden de standaardafmetingen aangehouden.

De elektriciteit

En dan mogen we de elektriciteit niet vergeten, want ook daar zijn er belangrijke aandachtspunten.

eetkamer met hanglamp
  • Stopcontacten. Voor stopcontacten zijn er wettelijke normen. In vochtige ruimtes moeten stopcontacten op minimaal 25 cm van de vloer worden geplaatst. Voor andere ruimtes volstaat 15 cm.
  • Lichtschakelaars. De standaardhoogte van een lichtschakelaar is 110 cm.
  • Hanglampen. Hanglampen worden doorgaans zo'n 60 - 80 cm boven het tafelblad gehangen, al ben je natuurlijk vrij om te doen wat je wil.