Mazoutketel vervangen door gasketel - gasinstallateur getuigt

Mazoutketel vervangen door gasketel - gasinstallateur getuigt
Peter Wauters (50) is een gasinstallateur voor centrale verwarming en sanitaire installaties en hij ging een partnership aan met Primagaz om propaaninstallaties voor de gasmaatschappij te plaatsen. Ook in zijn privéwoning in Asse schakelde hij over van stookolie op propaangas.

Van stookolie naar propaangas

Homeproved: Jij woont sinds enkele jaren in een recente woning en hebt gekozen voor propaangas. Waarom? Peter Wauters: “Ik verwarmde eerst op mazout, maar ben overgestapt op gas. Mijn stookolieketel was aan vervanging toe en ik vond gas een betere keuze, beter voor het milieu en de installatie is onderhoudsvriendelijker. Ik kon me echter niet aansluiten op het aardgasnet. Om mijn woning van aardgas te voorzien moest de gasleiding in mijn straat 29 meter verder getrokken worden. Dat kostte me 2.500 euro en dat vond ik te veel. Propaangas was dus een logische keuze.” Homeproved: Was het gemakkelijk om de nieuwe gasinstallatie te plaatsen? Peter Wauters: “Ik heb grond- en graafwerken moeten uitvoeren om de gasleidingen binnen te brengen in de woning, dat was bij een aardgasinstallatie net hetzelfde geweest. Ik ben gasinstallateur, dus die leidingen heb ik zelf gelegd. Daarnaast heb ik voor een bovengrondse gastank gekozen, die heeft Primagaz geplaatst.” Homeproved: Verbruik je nu minder energie dan vroeger? Peter Wauters: “Propaangas gebruik ik zowel voor verwarming, sanitair warm water als voor koken. Aangezien de installatie nog maar twee weken in gebruik is, heb ik nog geen idee van de verbruikskosten. Maar ik weet wel dat je dit zelf in de hand hebt. Als je wil dat het alle dagen 30 graden is in huis, dan kost dat veel geld. Om te besparen op energie heb ik bewust voor een condensatieketel gekozen. Zo bespaar je snel 10 tot 15% energie. Dat raad ik ook mijn klanten aan.”

Gastank: de voordelen

Homeproved: Hoe moet je de tank onderhouden? Peter Wauters: “Veel onderhoud is er niet aan de propaantank, dat moet de gasmaatschappij doen. De chauffeur die gas levert, zal de tank visueel controleren en elke vijf jaar gebeurt er een grondige keuring. Maar als je als verbruiker iets opmerkt aan de tank, dat moet je dat natuurlijk wel melden aan de gasmaatschappij.” Homeproved: Vind je een gastank storend? Peter Wauters: “Bij aardgas heb je enkele een teller in de kast, propaangas moet je net zoals stookolie in de tuin stockeren. Veel mensen vinden een gastank in de tuin storend, terwijl niemand wakker ligt van miljoenen zonnepanelen op de daken. Maar is dat niet even erg, of zelfs erger, dan een keteltje in de tuin? Mijn tank staat aan de voorkant van mijn huis, aan het einde van mijn oprit. Ik vind dat niet storend. Vroeger stond daar een mazoutketel die dubbel zo groot was, die heeft me ook nooit gestoord. Mijn buur heeft een dak vol zonnepanelen, ik vind dat esthetisch minder verantwoord dan een gastank.”

Mazoutketel vervangen door een gasketel: de voordelen

Homeproved: Heb je nog tips voor mensen die net zoals jij willen overschakelen op propaan? Peter Wauters: “Propaan is een goede oplossing voor mensen die ver verwijderd zitten van het aardgasnet. Propaangas is milieuvriendelijker dan stookolie en een gasketel moet je minder vaak laten reinigen dan een stookolieketel, die om een jaarlijks onderhoud vraagt. Propaan is dus gebruiksvriendelijker en onderhoudsvriendelijker. Sommige mensen worden afgeschrikt door de prijs voor propaangas, maar ik vind dat onterecht. Bij aardgas moet je ook huur betalen voor de meter en voor het aardgasverbruik. Je moet daarbij ook rekening houden met de calorische waarde van aardgas, die niet zo hoog is dan bij butaan of propaan. Met een liter propaangas ga je dus meer warmte opwekken dan met een liter aardgas uit de Noordzee. Met propaangas bespaar je aan het einde van de rit en het is ecologisch, en dat is toch nog altijd doorslaggevend.”