Je kelder inrichten als woonruimte in 4 stappen. Een handige gids.

kelder inrichten voorbeeld

Een extra woonruimte klinkt als muziek in de oren, maar let op: een kelder is geen woonruimte als een ander. Voor je je kelder gaat inrichten, check je dus het best eerst of er structurele problemen zijn die moeten worden aangepakt, functionaliteiten die je wil voorzien & financiële tegenvallers die je niet had zien aankomen.

Structureel, functioneel & financieel

1. Extra spaarpotje

We willen je niet bang maken, en ook al is je kelder inrichten een betaalbare manier om extra leefruimte te creëren, toch nog even dit. Bepaal op voorhand het budget dat je wil spenderen aan je nieuwe kelder. Calculeer ook een extra spaarpotje in voor eventuele tegenvallers of problemen. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan, en wat je niet nodig hebt voor het structurele gedeelte, kan je investeren in een extraatje voor de inrichting.

2. Vocht voorkomen of genezen

Kelders zijn vaak vochtige ruimtes, en vocht ben je liever kwijt dan rijk. Zowel voor je meubels als voor je gezondheid is vocht een absolute no go. Zijn er vochtproblemen, zoals schimmels of lekken, laat die dan herstellen door een professional. Vraag meteen ook advies om moeilijkheden in de toekomst te voorkomen. Zo kan een ventilatiesysteem bijvoorbeeld een goed idee zijn of is extra isolatie aangeraden.

kelder voor en na

3. Spelen met de indeling

Een kelder is vaak 1 grote ruimte, zonder meer. Is dat wat je nodig hebt voor je nieuwe leefruimte? Dan mag je deze stap overslaan. Wil je echter met kleinere ruimtes werken of bepaalde delen afschermen, dan is gyproc jouw beste vriend!

Let op: Wil je net het omgekeerde realiseren, en van je kelder 1 grote ruimte maken? Controleer dan eerst welke muren draagmuren zijn, vóór je begint te breken.

4. Tijd voor elektriciteit

Heb je ramen in de kelder die daglicht binnen laten? Ideaal! Is dat niet het geval, of is het natuurlijke licht niet voldoende, dan zal je extra lichtpunten moeten voorzien. Houd hierbij rekening met de veiligheid & de mogelijkheden van je kelder.

wandverlichting

Tip: Heeft je kelder een eerder laag plafond? Overweeg dan om wandverlichting te voorzien. Zo verlies je minder plaats & creëer je meteen sfeer: 2 vliegen in & klap!

Foto bij followtheyellowbrickhome.com (Pinterest).

Daarnaast mag je ook de stopcontacten niet vergeten! Zijn er voldoende stopcontacten aanwezig? Zo neen, laat er een aantal extra plaatsen. Je zal zien, stopcontacten heb je nooit genoeg. Vochtige ruimtes & elektriciteit zijn echter niet altijd de perfecte match. Raadpleeg de richtlijnen voor elektriciteit in vochtige ruimtes voor je aan de slag gaat.

The fun part: je kelder inrichten

Is je kelder in orde en heb je de checklist om er een volwaardige leefruimte van te maken doorlopen, dan is het tijd voor het leuke gedeelte: je kelder inrichten. Wat dacht je van deze opties?

23/04/2021

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?