Je huis verbouwen mét kinderen: 5 tips voor een relaxte renovatie

jongetje met gele bouwhelm aan het hameren met speelgoed

Net een huis gekocht om te renoveren? Wil je wat meer lichtinval in de woonkamer of een nieuwe vloer in de badkamer? Verbouwen brengt heel wat stress met zich mee, zeker als je kleine kinderen in huis hebt. Je weet immers wel waar je begint, maar niet waar je eindigt. Toch kom je deze zware periode relatief gemakkelijk door als je het goed aanpakt. In dit artikel ontdek je 5 tips om je huis veilig en stressloos te verbouwen als je kinderen hebt.

1. Zoek een oppas voor de kinderen

Je huis verbouwen en daarnaast ook nog voor de kinderen zorgen, het is zeker niet te onderschatten. Je hoeft heus niet alles in je eentje te doen: er staan zeker een aantal familieleden klaar om op de kinderen te passen. Denk bijvoorbeeld aan de grootouders. Bovendien vinden kinderen het toch niet leuk om heel de dag in het stof te zitten: wat stoom aflaten bij anderen zal hun dus zeker goed doen. Door voor een oppas te zorgen, doe je dus zowel jezelf, de kinderen als de familie een groot plezier.

2. Veiligheid gaat boven alles

Het is natuurlijk het veiligst om werken uit te voeren wanneer er geen kinderen in de buurt zijn. Zeker als het over gevaarlijke of lawaaierige werken gaat, zoals muren afbreken, tegels zagen … houd je de kinderen het best zo ver mogelijk uit de buurt!

Zijn de kinderen toch aanwezig tijdens de verbouwingen? Pas dan heel goed op met al het werkgerief. Kinderen vinden het geweldig om volwassenen na te doen en zouden wel eens snel met een boormachine in hun handen kunnen staan. Laat daarom geen gevaarlijke toestellen rondslingeren, en al helemaal niet als ze zomaar in gang kunnen worden gezet.

3. Zorg dat je meubels niet beschadigd raken

Verbouwingen kunnen niet alleen onbedoeld schade aanbrengen aan personen, maar ook aan de spullen in je interieur! Niet alleen je zetel kan daarbij kapot gaan, ook de favoriete stoel of dat ene leuke knuffeltje van je kind. De nachtmerrie! Gelukkig voorkom je dat gemakkelijk door een opslagruimte voor je meubels en spullen te voorzien. Die is zo groot als je zelf wilt en huur je zolang als nodig: van enkele dagen tot zelfs jaren. Op dat vlak zit er alvast geen tijdsdruk achter de renovatie ;-).

4. Houd minimum één ruimte in huis netjes

Het lijkt misschien moeilijk om tijdens verbouwingen alles spik en span te houden in huis. Toch is het een aanrader om minimum één ruimte netjes te houden. Zo heb je in ieder geval een ruimte waarin je toch samen eet, speelt en televisie kijkt met je kinderen. Qualitytime gegarandeerd! Ook voor huishoudelijke taken is zo’n aparte ruimte trouwens erg handig. Je moet toch ergens kunnen wassen, koken en je boodschappen kunnen stockeren?

5. Doe regelmatig iets leuks met de kinderen

Je wilt uiteraard dat die verbouwingen zo snel mogelijk achter de rug zijn, zodat het ‘gewone leven’ weer rustig zijn gangetje gaat. Maar vergeet niet dat zowel jij als de kinderen nood hebben aan ontspanning! Plan dus zeker genoeg qualitytime in met het gezin. Leg het werk eens een dagje neer en trek er samen op uit. Je kinderen zullen ongetwijfeld van al die aandacht genieten! Lukt het door al die renovatiedrukte écht niet om een dag vrij te nemen? Laat een van beide ouders dan verder werken terwijl de andere met de kinderen op pad is.

Hoe pak jij het verbouwen aan met kinderen in huis? We zijn benieuwd naar je reactie!

10/06/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?