Je huis met biomassa verwarmen: de pros en cons

biomassa verwarmen pellets

Houtpellets en andere vormen van biomassa bereiken een steeds groter publiek. Biomassa blijkt perfect geschikt om je woning mee te verwarmen. Maar het blijft een ‘nobele onbekende’. Wat is biomassa juist en wat zijn de voor- en nadelen van centrale verwarming met biomassa?

Wat is biomassa?

Biomassa is een parapluterm voor allerlei hernieuwbare brandstoffen. ‘Hernieuwbaar’ betekent dat ze, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, onuitputtelijk zijn. We kunnen ze opnieuw aanmaken. Hout en houtpellets zijn biomassa-brandstoffen, maar ook granen en koolzaad worden gebruikt om stroom op te wekken.

Voor particulier gebruik gaat het meestal om centrale verwarmingsketels met pellets als brandstof. Houtpellets zijn samengeperste korrels houtafval. Er bestaan naast pelletkachels ook branders op houtblokken, houtspaanders en ‘multibranders’ die je met allerlei natuurlijke brandstoffen kunt vullen.

biomassa verwarmen pellets

Voordelen

Biomassa is een natuurlijke energiebron met een kleine ecologische voetafdruk. De verbranding van houtpellets draagt niet bij aan het broeikaseffect. Terwijl de verbranding van fossiele brandstoffen ‘nieuwe’ CO2 in de lucht brengt, doet biomassa-opwekking dat niet. Planten nemen constant koolstofdioxide op en geven het weer af wanneer ze sterven. Biomassa-energie versnelt dat proces, maar voegt geen extra CO2 toe aan de optelsom. In die zin is biomassa CO2-neutraal en dus duurzaam.

Een pelletkachel – met ingebouwde opslag – verbrandt de houtpellets gecontroleerd en met een hoog rendement. Deze brandstof is gemakkelijk, snel, veilig en proper. Ze biedt de gezelligheid van een houtvuur zonder de rompslomp. Een pelletkachel kan als hoofdverwarming dienen in een passiefwoning of als bijverwarming in een andere woning.

biomassa verwarmen pelletkachel

Nadelen van verwarmen met biomassa

Er bestaan verschillende vormen van energie uit biomassa. De bron, het omzettingsproces en het gebruik bepalen de efficiëntie en duurzaamheid van biomassa. Een vaak gehoorde tegenwerping is dat je energie uit bijvoorbeeld palmolie, geteeld op plantages waarvoor regenwoud gekapt is, bezwaarlijk ‘duurzaam’ kunt noemen. Om te weten of je biomassa-verwarming duurzaam is, moet je de oorsprong van je brandstof kennen. Lokale pellets – van Belgisch hakhout – zijn namelijk wél een slimme keuze.

Een meer praktisch nadeel van pellets is dat je net zoals bij stookolie of propaangas een opslagruimte nodig hebt voor biomassa. Een pelletkachel vereist daarnaast regelmatig onderhoud en maakt wel wat lawaai.

Terwijl pelletkachels een aanzienlijke investering vragen, leveren ze wel een mooie besparing op. Houtpellets zijn namelijk beduidend goedkoper dan fossiele brandstoffen.

26/08/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?