Isoleren met rotswol: gebruiksvriendelijk en efficiënt

Isoleren met rotswol: gebruiksvriendelijk en efficiënt
Lekker warm in de winter en koel in de zomer … Je krijgt enkel het gewenste resultaat als je woning goed geïsoleerd is. Kan jouw woning nog wel een extra winterdekentje gebruiken, denk dan even aan rotswol. Dat is ruim verkrijgbaar in de handel, het is gemakkelijk te plaatsen en het heeft een goede isolerende waarde.Rotswol is een isolatiemateriaal dat zowel wordt geleverd in platen als dekens. Je kan ze gebruiken als dak- én muurisolatie. In plafonds, platte daken en spouwmuren is rotswol op zijn best. Rotswol zorgt daar namelijk niet alleen voor warmtebehoud, het dempt ook ongewenst lawaai van buitenaf. Het is net die combinatie van thermische en akoestische isolatie die rotswol zo populair maakt.

Rotswol sluit kieren en oneffenheden af

Het grote voordeel van rotswol is dat het flexibel is. Zelfs als je rotswol in platen koopt, zul je merken dat die op de een of andere manier ‘meegeven’ en dat is ideaal! Timmer je ze tegen spouwmuren of onder vloeren dan zorgt de halfharde plaat ervoor dat alle gaatjes en oneffenheden optimaal afgedekt zijn, wat een uitstekende isolatie garandeert. Indien ze niet meegeeft krijg je luchtconvectie waardoor er veel warmte verloren gaat via kieren en spleten (het zogenaamde schouweffect). Daarin verschilt rotswol trouwens van het veel hardere – en dus minder buigbare – polyurethaan.

Waar je op moet letten bij de plaatsing van rotswol

Bij de plaatsing van rotswol moet je er wel zeker van zijn dat je dak, muur of vloer waterdicht en condensvrij is. Rotswol mag namelijk niet nat worden, want dan gaat een groot stuk van de isolerende waarde (rotswol heeft een lambdawaarde van ongeveer 0,032 W/mK) verloren. Draag bij de plaatsing van rotswol ook altijd handschoenen en een stofbril of –masker. Bij het zagen of snijden van de platen of dekens komen namelijk heel wat vezels vrij die irritatie aan huid, ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken.