Isoleer je kruipkelder en bespaar op je factuur

Een kruipkelder is ongetwijfeld de minst bezochte plaats in huis. Toch betekent dit niet dat je deze ruimte hoeft te verwaarlozen. Een goede isolatie van je kruipkelder zorgt namelijk ook voor een verdere kostenbesparing op de energiefactuur.

De kruipkelder zorgt voor warmteverlies

Door een vloer of plafond gaat heel wat energie verloren indien er geen goede isolatie is voorzien. Een kruipkelder is een ruimte die vaak over het hoofd wordt gezien. De warmte van je woning kan via de vloer namelijk eenvoudig ontsnappen. De koude van de kruipkelder zorgt voor een koude vloer in de woning. Dit resulteert niet enkel in een onaangenaam gevoel, maar koelt de woning ook af. Daarom kan een investering in kruipkelderisolatie een interessante piste zijn. Ook door de overheid wordt deze vorm van isoleren gestimuleerd door middel van een fiscaal voordeel.

Hoe groot is de besparing?

De mate waarin je kosten bespaart is grotendeels afhankelijk van de specifieke situatie. Zo zal er bij kruipkelders met een goede verluchting meer kunnen bespaard worden, aangezien zij tijdens winterperiodes onderhevig zijn aan vriestemperaturen.

Zelf je kruipkelder isoleren

Er zijn verschillende methoden om je kelder te isoleren. Zo kan je zelf eenvoudig je kelder isoleren door het plaatsen van harde isolatieplaten. Het voordeel is dat ze gemakkelijk te plaatsen zijn en dat ze vrij goed tegen vochtige omgevingen kunnen. Wol wordt dan ook  niet aangeraden, aangezien ze snel vocht opnemen. Indien je kruipkelder bezaait is met buizen, dan laat je best je kruipkelder isoleren met een hoogwaardig schuim. Deze schuimlaag wordt tussen en over de buizen gespoten, zodat je kruipkelder volledig en correct is geïsoleerd. Ook hier geldt het fiscaal voordeel. Alvast het overwegen waard!

27/08/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?