Slimme huishoudtoestellen veroveren keuken van de toekomst

In de keuken van de toekomst stuurt je vaatwasser je een sms’je wanneer de vaat droog is, vertelt je koelkast je wanneer je eten vervalt en onthoudt je oven al je favoriete recepten. Benieuwd met welke slimme snufjes fabrikanten nog op de proppen gaan komen in de keuken van de toekomst?

Wifi alomtegenwoordig in keuken van de toekomst

In de keuken van de toekomst gaan zowat al je huishoudtoestellen via je wifi-netwerk aangesloten zijn op het internet. Het wordt dan mogelijk om al die apparaten te bedienen met je smartphone. Zo werkt Apple aan een volautomatisch domotica-systeem dat je huishoudtoestellen regelt in functie van je positie, via gps-tracking en wifi.

Whirlpool en LG brengen binnenkort apparaten op de markt die hun eigenaar via de smartphone laten weten wanneer ze een filter moeten vervangen, een onderhoudsbeurt moeten plannen of wanneer het het goedkoopste moment van de dag is om je kleren te wassen.

Koelkast stuurt sms’jes

Je koelkast zal niet op Twitter gaan in de keuken van de toekomst, maar hij zal je wel een sms’je sturen als de stroom uitvalt of als er eten dreigt te vervallen. Via een app wordt het ook mogelijk om vanop afstand te kijken wat er zich allemaal in je koelkast bevindt op eender welk moment. Momenteel heeft Whirlpool al een koelkast die via Bluetooth je favoriete muziek kan afspelen in de keuken.

Energieverbruik heel belangrijk in keuken van de toekomst

Energieverbruik en ecologie blijven ook aandachtspunten voor slimme huishoudtoestellen in de keuken van de toekomst. Het waterverbruik van de meeste vaatwassers, bijvoorbeeld, is de voorbije 15 jaar met de helft gedaald en het elektriciteitsverbruik met 1/3.

Het grote probleem van al die slimme huishoudtoestellen is de prijs: de meeste apparaten die je via je smartphone kunt bedienen kosten het dubbele van ‘niet-slimme’ varianten. Hopelijk kopen we ons in de keuken van de toekomst niet arm aan slimme apparaten.

14/11/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?