Ramen wassen als een baas – 3 tools onder de loep

Streepvrije ramen, voor velen blijkt het een onmogelijke opgave. Welke trucs je ook toepast en hoe goed je de gouden raad van Tante Kaat opvolgt, het mag allemaal niet baten. Bovendien is het altijd een heel gedoe. Om nog maar van het gemors te zwijgen. Wij gingen op zoek naar een praktisch alternatief en bekeken 3 mogelijke ruiten reinigers.

Window VAC Kärcher

Je hebt er vast al een spotje over gezien, de Window Vac van Kärcher. Het toestel is intussen al ruim 3 jaar verkrijgbaar maar sinds enkele weken is er een nieuwe collectie beschikbaar. De Window Vac kreeg een update en ook het assortiment werd uitgebreid. Maar hoe werkt het nu?

Afhankelijk van de set die je bestelt, beschik je over een sproeifles met microvezeldoek, een Window Vac en een vulling reinigingsmiddel. Het reinigingsmiddel meng je met water in het sproeiflesje. Vervolgens zeep je de ramen in met de sproeifles en de microvezeldoek. De Window Vac zuigt vervolgens al het water op. De combinatie van de wisser en de Window Vac voorkomen dat er water achterblijft waardoor strepen verleden tijd zijn. Ook de waterdruppels die alle kanten op vliegen en voor een plas(je) zonder onder je vensterbank zijn voorgoed verleden tijd.

De prijzen zijn afhankelijk van het type Window VAC en de accessoires. De prijzen beginnen rond € 75 en gaan tot € 95 voor een set.

Window Washer BLACK+DECKER

Ook BLACK+DECKER springt mee op de trein en brengt de Window Washer uit. In tegenstelling tot de Window Vac zitten alle functies in één toestel verwerkt. Door de kop van het toestel te draaien, switch je moeiteloos tussen sproeien, schoonmaken en opzuigen. Eerst vul je het toestel met water en reinigingsmiddel. Vervolgens spuit je het reinigingsmiddel op je raam. Met het microvezeldoekje dat aan de kop bevestigt wordt, neem je al het vuil op. Draai de kop tot slot om en zuig alle resterende waterdruppels om. En klaar!

BLACK+DECKER gaat in hun communicatie nog een stapje verder dan Kärcher en stelt dat de Window Washer ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden. De autoramen, spiegels, de douchecabine, … Koud kunstje met de Window Washer, zo blijkt. Tot slot is hij ook een kruimeldief voor gemorste drank.

De prijs van de Window Washer is nog niet bekend maar zal vermoedelijk rond de € 75 liggen. Daarvoor krijg je het toestel, een wasbare microvezeldoek, een zuigmond van 280mm en een micro usb-kabel.

Toch een kritische noot?

In het programma Volt op Eén werd de eerste Window Vac getest. Dit gebeurde in een race tegen een professionele ramenwasser die met een zeemvel en wisser tewerk ging. Resultaat? Ramen wassen met de Window Vac verliep trager, er bleven strepen achter én er werd water gemorst. Het toestel onderging sindsdien enkele updates en meer recente reviews tonen dan ook sterke verbeteringen.

Ook de batterijduur zou tegenvallen. De Window VAC belooft 75m² aan ramen te kunnen kuisen terwijl de batterij van de Window Washer zo’n 25 minuten zou meegaan. Opladen kan via een micro usb-kabel.

Twijfel je zelf nog? Neem dan een kijkje op YouTube waar je tal van reviews kan bekijken. Zo zie je beide toestellen in actie.

Een ruitenwasserrobot dan maar?

Net zoals er robotstofzuigers bestaan, komen er ook steeds meer robots op de markt die autonoom je ramen kunnen wassen. Er bestaan systemen waarbij gewerkt wordt met magneten (één deel langs de buitenzijde en één deel langs de binnenzijde). Andere systemen kiezen dan weer voor een ventilator/zuigmotor waardoor het toestel tegen de raam gezogen wordt. Als we even door het aanbod bladeren en er de reviews bijnemen, komen de robots van Hobot er het beste uit. Deze robots zijn voorzien van een zuigmotor en twee microvezel poestdoeken. Deze cirkelvormige doeken draaien continu rond terwijl de robot horizontaal en verticaal over het raam beweegt.

Al wat jij moet doen, is wat reinigingsmiddel op de microvezeldoeken spuiten, het toestel aan het raam bevestigen en rustig achterover leunen. Je krijgt er zelfs een afstandsbediening bij! Het prijskaartje? Afhankelijk van de aanbieder kost het goedkoopste model zo’n € 230 en het duurdere model een goede € 300.

30/06/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?